INFORMATIE & INSPIRATIE OVER (VEGAN) COSMETICA & LIFESTYLE

Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

Wat zit er in nagellak?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Nagellak is verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Kleuren die nooit vervagen en die langdurig (als het goed is) blijven zitten. Wat zit er nou eigenlijk allemaal in nagellak en is dat schadelijk? Ik zocht het voor je uit.

De ingrediënten in nagellak; alleskunners

De ingrediënten in nagellak moet samen best wel veel kunnen om aan de wensen te voldoen, namelijk:

 • Het moet kleurrijk zijn,
 • Niet vervagen,
 • Soepel aan te brengen zijn; niet te dik en niet te dun,
 • Goed hechten aan de nagels,
 • Hard en glimmend zijn,
 • Niet kunnen brokkelen en
 • Snel drogen.

Hier moeten haast wel een hoop chemische stoffen aan te pas komen om dit voor elkaar te krijgen zou je zeggen..

Dus, wat zit er nu eigenlijk in?

De volgende 8 verschillende ingrediënten vind je in de meeste nagellakken terug. Een aantal stoffen zijn toxisch en een aantal ingrediënten zijn dierlijk.

1. Pigment

Het pigment in de nagellak bepaalt de kleur. Omdat het moeilijk is om natuurlijke kleuren na te maken, vind je vaak natuurlijke kleurstoffen in nagellak. Natuurlijk betekent hierbij niet altijd diervrij. Veelal worden er meerdere kleuren gebruikt.

Een veel voorkomende kleur, intens rood, komt tot stand door Karmijn. Karmijn is ook wel bekend onder de namen karmijnzuur, cochenille en E120. Om specifiek te zijn wordt karmijn gewonnen door zwangere vrouwtjes cochenilleluizen fijn te malen. Dit zorgt voor een intens rode kleur en wordt als natuurlijk ingrediënt toegevoegd aan cosmetica en voeding zoals koek en snoep. Voor 1 kg gedroogd karmijnpoeder moeten ongeveer 90.000 luizen geplet worden. Lekker natuurlijk… Diervriendelijk en vegan is het in ieder geval niet.

2. Oplosmiddelen

Oplosmiddelen zoals Ethylacetate en Butylacetate worden toegevoegd om de nagel snel te doen drogen. Dit stofje zorgt voor de herkenbare geur van nagellak en nagellakremover.

3. Conserveermiddelen

Je ziet regelmatig op een product staan: ‘parabeenvrij’. Maar wat zijn parabenen? Nou, dat zijn conserveermiddelen met antibacterieel en schimmelwerende werking. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat parabenen een hormoonverstorende werking hebben waarbij oestrogeendominatie ontstaat. Die werking kan impliceren dat het gebruik van parabenen mogelijk wel eens van invloed kan zijn bij het ontstaan van borstkanker bij vrouwen.

3. ‘Film former’

Film formers zijn ingrediënten die een fysieke, flexibele consistentie produceren op de huid en haar. Trek jij ook wel eens je nagellak er een ruk af? Dan komt dat door film formers zoals Nitrocellulose. Het zorgt er ook voor dat de nagellak hard en glimmend wordt, snel droogt en water- en olieproof is. Nitrocellulose wordt gemaakt van katoen.

4. Polymeren

De nagellak kan nu nog niet voldoende hechten aan de nagel. Daarom word er polymeren toegevoegd zoals ‘tosylamide-formaldeyde’. Deze zorgt er dus voor dat de nagellak beter blijft ‘plakken’ en het draagt bij aan een glimmend effect.

5. Weekmaker

Weekmakers worden vervolgens toegevoegd aan de nagellak om brokkelen te voorkomen. In nagellak zorgen deze ingrediënten ervoor dat de lak niet snel breekt en het een beetje flexibel blijft wanneer deze is aangebracht.

DPB (dibutyfltalaat) is zo’n weekmaker. Flataten zijn een groep chemicaliën waar het lichaam op reageert door meer oestrogeen aan te maken. Door deze hormoonverstorende werking kan de foetale ontwikkeling bij zwangere vrouwen verstoord raken en kan een vroege menopauze onstaat. De staat Californië en Australië hebben deze stof bestempeld tot ‘risicofactor voor het voorplatingssysteem’.

Trifenylfosfaat (TPHP) is een chemische stof die ook wordt gebruikt als weekmaker. Deze stof staat bekend als verstoorde van het endocriene systeem. In simpel Nederlands betekent dit dat de stoft zodra deze als snel in de bloedbaan terecht komt, waar het blijft circuleren en in  de organen wordt opgeslagen. Het lichaam is vrijwel niet instaat om deze stof via de normale weg te scheiden.

6. Verdikkingsmiddel

Een verdikkingsmiddel zoals steralkonium hectorite of stearalkonium bentonite wordt toegevoegd. Dit klei-achtige goedje zorgt ervoor dat de dikte in balans blijft.

7. Verdunningsmiddel

Tolueen (of Toluene) of methylbenzeen zijn verdunningsmiddelen die je regelmatig terugziet in nagellak. Dit zijn toxische ingrediënten. Deze giftige chemische stoffen zorgen ervoor dat de lak lekker vlot aangebracht kan worden. Je vindt het ook vaak in nagellakremover. Korte blootstelling aan deze stof kan al duizeligheid veroorzaken. Langdurige of veelvuldige blootstelling is bijzonder gevaarlijk. Het veroorzaakt duizeligheid, geheugenstoornissen, misselijkheid en ademhalingsklachten.

7. UV blocker

Een UV blokkeer als Benzophenone-1 zorgt ervoor dat de kleur niet vervaagt.

8. Glansmiddel

(Synthetische) kamfer zorgt voor een glans op de nagellak. Het stofje heet een libido-onderdrukkende werking. In grotere hoeveelheden kunnen verschijnselen optreden die variëren van epilepsie-achtige aanvallen, verwarring, geïrriteerdheid tot verhoogde spierspanning en krampen. Echt veilig is anders..

Oké, daar wordt je niet echt vrolijk van..

Alles bij elkaar maakt dit lijstje nagelijk wellicht wel het meest schadelijke product om op je lichaam te smeren. Dus je kan nu besluiten nooit meer nagellak te gaan gebruiken.

>> 9-FREE vegan nagellak van Glossworks

We hebben genoeg alternatieven. Check it out! De volgende nagellakken zijn vegan & vrij van:

 • Toluene
 • Formaldehyde
 • Formaldehyde Resin
 • DBP
 • Parabenen
 • Xylene
 • Kamfer
 • Lood
 • Ethyl Toslymadie
 
En… verkrijgbaar in verschillende kleuren:

2 Responses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!