INFORMATIE & INSPIRATIE OVER (VEGAN) COSMETICA & LIFESTYLE

Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

5x wat je als vegan bespaart

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

In een artikel van het AD dat recentelijk verscheen, werd het volgende gezegd:

“Een vegan dieet is waarschijnlijk de beste manier om je impact op de planeet, niet alleen broeikasgassen, maar ook oceaanverzuring, gebruik van water en land te beperken,”stelt onderzoeker Joseph Poore.

Hij zegt ook dat het een veel grotere impact heeft dan minder met het vliegtuig reizen of elektrisch rijden. Met andere woorden, het vermijden van dierlijke producten brengt veel ecologische voordelen met zich mee dan gewoon bewuste inkopen doen (AD, 2018).

 

Al vegan bespaar je..

Oké kom maar op.. wat bespaar je dan als vegan? Hier en daar variëren de cijfers echter is er één ding zeker. Als vegan kun je een aanzienlijk verschil maken. Volgens Mercy For Animals en ProVeg is dat zelfs…per dag:

 1. 4,164 liter water
 2. 20 kilo graan
 3. 0,07 dierenleven 
 4. 3 m2 bos
 5. 9 kilo CO2 uitstoot

Wij gaan ze 1 voor 1 langs en leggen uit hoe dat kan.

 

1. Hoe bespaar je 4,164 liter water per dag? 

Heb je ooit nagedacht hoeveel water er nodig is om een stukje vlees te produceren? Enig idee?

Nou.. ik kan je vertellen dat dierlijke producten echte waterslurpers zijn.

Cowspiracy: De veelteelt is zelfs verantwoordelijk voor 20 tot 33% van alle zoetwaterconsumptie (drinkwater) wereldwijd.

 

45 x douchen staat gelijk aan een stukje biefstuk

De watervoetafdruk (de hoeveelheid water dat nodig is voor het gehele proces, dus van verzorging tot slachten tot verpakken) van een stukje biefstuk staat gelijk aan:

 • 45 keer douchen (NOS, 2014)
 • 10 keer met de auto door de wasstraat (RTL Nieuws, 2016)
 • 257 keer de wc doortrekken (Praktisch Duurzaam)

 

Hoe kan vlees zoveel water nodig hebben?

We zien dat vlees proportioneel veel water vraagt tijdens de productie. Bij een biefstuk van 150 gram is dat zelfs 2.312 liter water! Maar als je bedenkt dat een koe  alleen al 100 tot 150 liter water drinkt per dag is dat ook niet heel gek. Bovendien is er ook nog water nodig om zijn voedsel te produceren, zijn stallen schoon te maken, hem te transporteren, hem te slachten, zijn vlees te verwerken en te verpakken om het stukje vlees vervolgens te koelen en te verkopen aan de consument.

 

2. Hoe bespaar je 20 kilo graan per dag?

Het vee eet nou eenmaal veel graan. Zoveel zelfs dat ten minste 50% van het graan wordt verbouwd om het vee van te voeden, wereldwijd (Cowspiracy).

 

3. Hoe bespaar je 0,07 dierenleven per dag?

Afgelopen maand lanceerde ProVeg een actie ‘Spaar ze allemaal’. Een actie waarbij ze het eetpatroon van een gemiddelde Nederlander op ludieke wijze onder de loep nemen. Zij stellen het volgende:

Je spaart als vegan 1 dierenleven per 14 dagen ten op zichten van de gemiddelde Nederlander.

De gemiddelde Nederlander zorgt namelijk voor 26 dode dieren per jaar vanwege haar eetpatroon. 

 • Eet je elke dag vlees of vis? Dan eet je ruim 80% meer vlees dan de gemiddelde Nederlander. Kies je vaker voor plantaardig dan kun je jaarlijks tot wel 46 dieren sparen.
 • Eet je 5 tot 6 dagen per week vlees of vis? Dan eet je bijna 45% meer dan de gemiddelde Nederlander. Kies vaker voor plantaardig en spaar jaarlijks tot wel 36 dierenlevens.
 • Eet je 3 tot 4 dagen per week vlees of vis? Dan bespaar je al een aantal dierenlevens. Je kunt nog tot 2 dieren extra besparen door nog meer te minderen.
 • Eet je 1 tot 2 dagen per week vlees of vis? Dan kies je bij de meeste maaltijden geen vlees of vis. Dat maakt dat je al heel wat dierenlevens redt. Je kunt tot 13 dieren extra sparen door helemaal te stoppen.
 • Ben je vegetariër? Dan bespaar je elk jaar 45 dieren.
 • Ben je veganist? Dan bespaar je elk jaar 46 dieren. 

 

Vanwaar het verschil tussen een vegetariër en een veganist?

Voor eieren en melk worden er ook dieren gedood ondanks dat we soms denken van niet. Produceert een melkkoe onvoldoende dan wordt zij geslacht en wordt haar plaats ingenomen door een effectievere koe.  

 

Veel diersoorten sterven uit door veeteelt

Dan tellen we de diersoorten die uitsterven door de veeteelt nog niet eens mee. De veelteelt wordt namelijk door velen als verantwoordelijk gezien:

 • voor het uitsterven van diersoorten; nummer 1 reden 
 • voor meer dan 500 dode zones in de oceanen
 • voor watervervuiling 
 • voor habitat-verlies

Naast vernietiging van de leefomgeving door het kappen van regenwouden om vee te laten grazen en hun voedsel te verbouwen, wordt er regelmatig gejaagd op roofdieren omdat zij een bedreiging zijn voor veeteelt en zijn verdiensten. Daarnaast wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van pesticiden, herbiciden en kunstmest om het voedsel van vee te verbouwen. Dit vergiftigt echter de waterwegen. De overbevissing door commerciële visserij, de handel in vlees en de invloed van landbouw op het klimaat dragen allemaal bij aan het wereldwijd uitsterven van diersoorten en het uitputten van hulpbronnen (Cowspiracy).

 

4. Hoe bespaar je 3 m2 bos per dag?

De veeteelt neemt veel plek in beslag. Het houdt zelfs 45% van het beschikbare land op aarde bezet (FAO, 2006). 

 

Wat kun jij doen? 

In feiten is het is een kwestie van vraag en aanbod. Is er minder vraag naar dierlijke producten, dan worden er vanzelf minder bossen gekapt voor het vee. 

 

5. Hoe bespaar je 9 kilo CO2 per dag? 

Meer dan de helft (52%) van de CO2-uistoot per huishouden in Nederland toe te schrijven is aan dierlijke producten (Zuivel en gezondheid, 2017). 

 

Wat zeggen die cijfers?

Dat de wereld er niet goed voorstaat.

Wetenschappers stellen dat we als de uitstoot van broeikasgassen doorgaat zoals nu zal het rond het jaar 2100 2,6 tot 4,8 graden Celsius warmer zijn dan dan rond het jaar 2000 met desastreuse gevolgen wereldwijd (Milieu Centraal):

 • Meer overstromingen
 • Voedseltekorten
 • Tekort aan drinkwater en water voor irrigatie
 • Afname van biodiversiteit
 • Uitsterven van dieren- en plantensoorten
 • Verzuring van de oceanen
 • Het afsterven van koraalriffen
 • Meer bosbranden en woestijnen 
 • Hogere kans op (langere) hittegolven

 

Let’s sum up

Als vegan laat je een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk achter. Je verbruikt minder water, graan, bos, stoot minder CO2 uit en bespaart dierenlevens simpelweg door te kiezen voor een plantaardige leefstijl. Ik zeg simpelweg.. toch klinkt dat voor velen waarschijnlijk helemaal niet zo eenvoudig. We zijn (bijna) allemaal opgegroeid met groente, vlees een aardappeltjes op ons bord. We zijn van vlees gaan houden en we vinden het niet meer dan normaal om een stukje vlees te eten per dag; op het brood of bij het avondeten. Toch blijft het een kwestie van vraag en aanbod. Blijven wij kiezen voor vlees dan blijft het aanbod en het aantal geslachten dieren nagenoeg gelijk

 

Bewustwording is key

En toch is het goed om bewust te worden van de impact van jouw voedselkeuze op het milieu en dier. Dat betekent niet dat je je leefstijl nu radicaal moet omgooien maar hopelijk zet het je wel aan het denken. En kies je bewust voor eens wat minder vlees.

Ben je ook bewust van het feit dat er veel dierlijke ingrediënten producten zitten verwerkt in producten zoals cosmetica. 45% van het geslachte dier wordt namelijk gebruikt voor niet-eetbare producten. In dit artikel lees je er alles over. Je kunt om te beginnen met het minderen van dierlijke producten ook jouw verzorgingsroutine ‘veganizen’. Neem een kijkje in onze shop. Het is veel minder moeilijk, spannend en geitenwollensokken-achtig dan je denkt!

  

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!