INFORMATIE & INSPIRATIE OVER (VEGAN) COSMETICA & LIFESTYLE

Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

Waarom vleeseters vegans irritant vinden

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Kippenvel en kriebels krijgen ze ervan. Bij sommige mensen schieten vegans nogal eens in het verkeerde keelgat. Zo vind mijn vriend mij per definitie een activist, terwijl hij ervan geniet discussies aan te gaan en ik ze liever ontwijk, want waarom zou ik? Maar dat principe dat vegans als irritant worden gezien, en misschien wel jeukwoordwaardig is, dat interesseert mij wel. Hoe kan dat? Waarom vinden vleeseters, vegans irritant? 

Dat kippenvel en die kriebels komen ergens vandaan. En wel uit je brein. Je brein geeft namelijk signaaltjes af, waardoor jij spanning voelt, wanneer je in gesprek gaat met die irritante vegan. Cognitieve dissonantie heet dat. 

“Cognitieve dissonantie is de onaangename spanning die iemand ervaart bij tegenstrijdige overtuigingen, ideeën of opvattingen of bij handelen in strijd met de eigen overtuigen.”

Je kent het wel. Je wilt afvallen, maar kon je handen niet afhouden van dat stuk taart dat je aanstaarde en die dus in je maag belande. Met als gevolg dat je je nu schuldig voelt. Dat is cognitieve dissonantie. 

Waarom vinden vleeseters vegans dan irritant? 

Eet je dierlijke producten en word je geconfronteerd met informatie over hoe dieren leven en lijden, dan ervaar je cognitieve dissonantie. Je beseft dat je eetgedrag in strijd is met je overtuigingen, diep van binnen, want dierenleed, daar ben je tegen. Je wordt dus geconfronteerd met het feit dat jij ergens aan bijdraagt wat je diep van binnen tegenspreekt. 

  • Jouw overtuiging: ik wil geen dieren pijn doen. 
  • Tegelijkertijd, is je gedrag: ik eet dierlijke producten
  • Terwijl de informatie die je voorhanden hebt stelt dat: dierlijke producten dierenleed veroorzaken. 

Dat maakt dat veel vleeseters zich wat ongemakkelijk voelen rondom veganisten of wanneer dat thema aan bod komt. Dat herinnert je als vleeseter aan de cognitieve dissonantie.

excuus-vleeseters-vegan

Hoe ga je daarmee om als vleeseter?

Je kunt drie dingen doen.

  1. Veganist worden. Je gedrag veranderen en ook veganist worden, waarmee je impact op het milieu een stukje positiever maakt (link).
  2. Je kop onder het zand steken. Je instelling veranderen naar: “dierenleed boeit mij niet”. Gewoon de andere kant op kijken: struisvogelpolitiek. 
  3. Excuses, na excuus bedenken. Beter geef je je luiheid en zelfzuchtigheid toe, en geef je toe dat je wel wil maar dat biefstukje gewoon niet op wilt opgeven. Die excuses en goedpraterij, zoals “ik eet alleen dieren die een goed leven hebben gehad”, is natuurlijk onzin en gewoon een slecht excuus.

Veel vleesliefhebbers kiezen ervoor om veganisme te bekritiseren. Een verklaarbare reactie, maar als je goed naar jezelf luistert, en weet dat jezelf dierleed stimuleert terwijl je dat eigenlijk niet wilt, bekritiseer de vegan dat niet, die het goede voorbeeld geeft. 

Zo, dat is duidelijk. 

Je snapt wel dat ik als (overwegend) vegan, vleeshebbers hierdoor irritant vind 😉 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!