INFORMATIE & INSPIRATIE OVER (VEGAN) COSMETICA & LIFESTYLE

Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

Waarom jij wel varkens mag eten en ik niet

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Ik ben opgegroeid op een boerderij met 100+ schapen die ik de fles gaf wanneer ze verstoten waren door hun moeder, waar ik mee speelde en ravotte en waar ik naartoe ging als ik een dipje had. Want dat is wat huisdieren voor je kunnen beteken. Deze schapen waren in mijn ogen, als kind van pak en beet 8 jaar huisdieren. Maar eigenlijk was het gewoon vee, want uiteindelijk belandde ze, ook mijn lievelingetjes, bij de slacht en op mijn bord. Ik blijf het fascinerend vinden, waarom we varkens eten. Waarom zien we varkens als bacon en honden als vrienden?

Nu, 19 jaar later, gruwel ik van dat idee dat ik mijn vriendjes, mijn huisdieren, af moest staan aan de slacht. Iets wat ik als wannabee-boerin – want dat wilde later worden als ik groot was – toen heel normaal vond. Dat zie ik nu wel anders.

varkens-dierlijk-vet-dierlijke=producten-waarom-eten-we-vlees

In september 2017 stapte ik over van carnivoor naar overwegend vegan. Vrij cold turkey stapte ik over om een gezonder voedingspatroon aan te wennen. Wat begon vanuit gezondheidsovertuiging wordt nu steeds meer een ethische kwestie. Ik lees veel over veganisme, de vee-industrie, het milieu en consumentkeuzes en verbaas mij nog altijd waarom wij ervoor kiezen een hond te knuffelen en een varken, koe of schaap te eten. Wat maakt dat deze dieren, beesten zijn die wij mogen gebruiken? Of beter gezegd, misbruiken? Met andere woorden, waarom eten we varkens?  

Een extreme vorm van cognitieve dissonantie

Vlees eten is eigenlijk een extreme vorm van cognitieve dissonantie; het gaat in essentie tegen onze principes is, maar toch doen we het. En wanneer vleeseters zich dan onder vegans bevinden of dat thema weer wordt opgegooid, dan bekruipt dat nare gevoel je. 

Nog niet lang geleden werden er diverse undercoverbeelden gepubliceerd over slachthuizen, waar je zag hoe varkens geschopt en geslagen werden. Maar ook hoe hun keel werd doorgesneden terwijl ze bij bewust zijn waren. Deze beelden waren ronduit schokkend. Niet alleen voor vegans, maar ook voor vleeseters. 

Maar waarom kijken vleeseters dan de andere kant op terwijl ze en broodje pittige kip eten? 

Britse onderzoekers deden een drietal experimenten om de vleeskeuze; waarom eet je het ene dier wel en het andere dier niet, te achterhalen.  

Een intelligent dier eet ik niet, of toch wel? 

Experiment 1 toetste de rol van de intelligentie van het dier. Wanneer de vleesetende deelnemer een fictieve diersoort kreeg voorgeschoteld met een hoge intelligentie, dan vonden zij het moreel onjuist om het dier te eten. Andersom, wanneer het dier minder intelligent lijkt, dan waren de bezwaren minder groot.

In het tweede experiment kregen de deelnemers meer informatie over het intelligentieniveau van de dieren die in verschillende culturen gebruikelijk zijn om te eten. Opvallend is dat wanneer de deelnemer al gewend is het betreffende vlees te eten, dat de informatie geen verschil maakt. Bij dieren die normaal niet in de cultuur van de deelnemer wordt gegeten, bleek intelligentie gek genoeg wel doorslaggevend. 

In het derde experiment kregen de deelnemers een verhaal te horen over John. John is een fictieve liefhebber van varkensvlees en heeft een hond als huisdier. De deelnemers werd gevraagd of hoe John zich zou voelen als hij wist dat varkens intelligenter waren dan honden. Ze gaven aan dat John zich dan slecht zou voelen over het eten van varkensvlees en zijn standpunt nog eens onder de loep moest nemen. Wanneer exact dezelfde vraag gesteld werd, maar dan kijkend vanuit hun eigen perspectief, oordeelde ze anders en bleven hun morele overwegingen onveranderd. 

We zijn vooral kritisch op anderen

Al met al, hebben we dus makkelijk praten over anderen, maar zijn we lang niet zo kritisch als het onszelf betreft. Argumenten die we als goed ervaren bij een ander, schuiven we aan de kant bij ons zelf. Toch best opvallend. 

Zou dat de reden zijn waarom we stug volhouden dat we varkens kunnen eten en honden niet? Niet dat ik wil pleiten voor het eten van honden… Integendeel. Ik pleit voor het NIET eten van dieren. De argumenten die we gebruiken om het aan onszelf te verkopen als ‘het goede’ fascineren en frustreren mij tegelijkertijd. 

Cosmetica zit ook vaak vol dierlijke ingrediënten, wist je dat?

Kiezen voor betaalbare en minstens net zo effectieve cosmetica was nog nooit zo makkelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!