INFORMATIE & INSPIRATIE OVER (VEGAN) COSMETICA & LIFESTYLE

Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

Waarom de ethische vegan geen vlees eet

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Welgeteld zijn er, volgens mijn telling, 5 soorten vegans. En net als bij een persoonlijkheidstest geldt ook hier, je kunt je je bij meerdere soorten thuis voelen, echter springt er 1 tussenuit. Als dat de ethische vegan is, dan ben streef jij naar een meer zorgzame, medelevende leefstijl met oog voor elkaar. 

Wat is ethiek? 

Ethiek gaat over juist handelen en de gedragsregels die daarbij horen. Ethiek gaat daarbij over het algemene systeem, waar moraal de regels van het individu betreft. 

De argumenten van de ethische vegan:

  • Dieren zijn er niet om op je bord te belanden
  • Dierenleed is onvermijdelijk bij het fokken en slachten van dieren

Kortom, het gebruik van dieren wordt gezien als iets dat leed veroorzaakt, wat volstrekt onnodig is. Dat is voor de ethische vegan de belangrijkste reden om te stoppen met het eten van dieren en het gebruiken van voorwerpen met dierlijke ingrediënten. Hij of zij droomt ervan de exploitatie van dieren te beëindigen. En omdat een verandering altijd bij jezelf begint, besluit hij of zij zelf te stoppen met het consumeren van dierlijke producten. 

dierproeven

Waarom raakt dit vleeseters niet of minder?

Iedereen heeft nou eenmaal andere overtuigingen. De een neemt dierenleed serieus en de ander moffelt het weg. Dat zou kunnen komen doordat veel veganisten beter bekend zijn met het onderwerp: dierenleed. Zij lezen zich in over de vee-industrie en kennen de situatie in slachthuizen. Anderen zijn hier mogelijk minder mee bezing. Kennis en informatie maakt dus het verschil. 

Wil je snel meer weten over veganisme: bekijk dan eens de Netflixdocumentaries: what the health, food choices en cowspiracy. 

Nederland is dieronvriendelijk 

In 2016 deelde Stiching Dierenhulp een lijst met dieronvriendelijke landen. Nederland neemt een beschamende vierde plek in. In 2015 stond Nederland nog op een zesde plek. We zijn dus gestegen!

De top 10 dieronvriendelijke landen:

1. Griekenland
2. Spanje
3. Nederlandse Antillen
4. Nederland
5. Roemenië
6. Turkije
7. Venezuela
8. Bulgarije
9. Egypte
10. Portugal

Dierproeven 

Hoe zit dat dan met dierenleed in Nederland? Is dat er wel, in zo’n welvarend land? Het zal je verbazen dat er in Nederland jaarlijks een half miljoen dieren worden gebruikt voor dierproeven.  Deze omgedoopte labaratoriumdieren worden geinjecteerd met ziektes, gedwongen chemische stoffen te slikken en/of hun botten worden gebroken. En nog veel meer

Als ethische vegan word je hier misselijk van. Krijg je er buikpijn van. Gaan je haren recht overeind staan. En stop je dus met het eten van dierlijke producten.

Veganisme gaat niet alleen over het niet meer eten van vlees. Heb je een veganistische leefstijl dan:

  • eet je geen producten van dierlijke afkomst, zoals vlees, vis, melk, kaas en eieren
  • gebruik je geen producten waar dierlijke ingrediënten inzitten, zoals cosmetica

Wil je de wrede wereld van niet-vegan cosmetica ontdekken?

Neem dan snel een kijkje in onze shop, vol natuurlijke, diervriendelijke en duurzame verzorgingsproducten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!