countryIcon
0 0
check Vegan, fair & duurzamer shoppen 4.8 Google starsGoogle starsGoogle starsGoogle starsGoogle stars Bekijk reviews check 17383 producten in ons warenhuis
check Vegan, fair & duurzamer shoppen in Nederland
4.8 Google starsGoogle starsGoogle starsGoogle starsGoogle stars Bekijk reviews

Select your country and language

adANDORRA
atAUSTRIA
beBELGIUM
dkDENMARK
eeESTONIA
fiFINLAND
frFRANCE
deGERMANY
grGREECE
ieIRELAND
itITALY
lvLATVIA
ltLITHUANIA
luLUXEMBOURG
mtMALTA
mcMONACO
ptPORTUGAL
smSAN MARINO
skSLOVAKIA
siSLOVENIA
esSPAIN
seSWEDEN
nlTHE NETHERLANDS
cyCYPRUS
gbTHE UNITED KINGDOM
usTHE USA
vaVATICAN CITY
gbENGLISH
nlNEDERLANDS

Alles over vegan vitamines

Celeste Celeste 01 Nov 2018 Alles over vegan vitamines

De herfst slaat toe: werkelijk iédereen om je heen is aan het snotteren en lijkt wel permanent een zakdoekje in één of meer neusgaten te hebben wonen. Zelfs met al die kruidentheetjes, slowjuices of gewoon een oude vertrouwde bio-appel in je systeem, blijkt je arme lijf toch net niet te kunnen opboksen tegen die laatste griepgolf.

Kun jij wel een boost extra energie en weerstand gebruiken? En ben je niet vies van een supplementje hier of een pietamientje daar, maar heb je niet de kracht om die ingrediëntenlijst achterop door te akkeren op zoek naar dierlijke stoffen? Dan ben je bij ons assortiment met 100% vegan supplementen aan het juiste adres.

Want who knew. Gelatine, lactose, wolvet, visolie, of andere gekke vulmaterialen… Er zijn voor jou als veganist allerlei redenen om supplementen enigszins te wantrouwen. Neem nou vitamine D bijvoorbeeld. "Nu slikken, scheelt straks snikken," hebben we wel eens horen zeggen. Want een vitaminepilletje D3 is jouw beste vriend tegen een onverhoopt op de loer liggende winterdepressie. Maar wist je dat vitamine D vaak wordt gewonnen uit (schapen)wolvet? Geen nood: niet die in het assortiment van Shop Like You Give a Damn. Hier vind je exemplaren die gewonnen worden uit bijvoorbeeld... korstmos of paddenstoelen! Kan ook gewoon.

Ten tijde van het schrijven van deze blog, bood Shop Like You Give a Damn ook nog eten, supplementen en diervoeding aan in het assortiment. Sinds onze livegang als marketplace, hebben we deze productcategoriën echter uit het aanbod gehaald. Wil je meer weten over welke vitamines je als veganist moet suppleteren of de werking van vegan vitamines? Lees dan zeker even verder. Wil je deze vitamines inslaan? Dan kunnen we je Vegan Mission of anders het veganistische assortiment van Holland & Barrett prima aanbevelen.

'N VITAMIENTJE A DAY KEEPS THE DOCTOR AWAY

Iedereen weet dat goed eten en vitamines en mineralen hartstikke belangrijk zijn voor een optimale gezondheid. Naast voldoende beweging en een goede, positieve mindset natuurlijk. Maar waar je al die verschillende voedingsstoffen nou vandaan haalt en wat precies hun functie is… iemand? Als beginnend veganist kan het best lastig zijn om een eetpatroon te creëren dat jou voorziet van voldoende voedingsstoffen en niet alleen healthy, maar ook fingerlicking good is.

Natuurlijk vreten wij ons sinds onze overstap naar veganisme ineens door bérgen groente, fruit, peulvruchten, noten, bessen, zaden, granen en Moedertje Aarde weet wat nog meer heen. En we hebben de bof dat aan een groot deel van de vleesvervangers en aan veel vegan zuivelproducten, zoals sojamelk of -yoghurt, stoffen als ijzer, B12 en calcium worden toegevoegd.

Toch kan het geen kwaad om, zeker aan het begin van je vegan journey, een aantal supplementen (bij) te slikken. Ook raden wij je aan om minimaal eens per jaar een bezoekje te plegen aan het bloedprik-comité, om er zeker van te zijn dat je je fitste zelf bent en blijft tijdens jouw missie om de wereld te redden! Zoek je toch ook wat extra versterking aan het gezondheidsfront? Onderstaande lap vitamines slepen je erdoorheen; houd je vast, dit wordt een lange. Maar het alfabet uit je hoofd leren was nog nooit zo leuk!

VITAMINE A(MAZING)

Laten we bij het begin beginnen. Vitamine A (retinol) is dé anti-infectie vitamine. Het stofje helpt een goede weerstand te behouden, is belangrijk voor de groei en je gezichtsvermogen en houdt de ogen, de huid en de tanden gezond. Ook niet onbelangrijk als je geen vlees eet: het helpt bij de opname van ijzer. Jammer genoeg zijn de meeste bronnen van vitamine A(mazing) niet zo vegan. Het stofje is namelijk vooral te vinden in (orgaan)vlees, zuivelproducten, eieren, boter en vis….

Maar geen paniek! Planten bevatten weliswaar geen vitamine A, maar wel carotenoïden waaruit het lichaam vitamine A kan aanmaken. Ga voor wortels, kool (bloem, spits, leef je uit), donkere bladgroente, bananen, sinaasappels en mandarijnen. Extra boost nodig? Binnenkort vind je de nodige potjes A in het supplementen assortiment van Shop Like You Give a Damn.

DE VITAMINE B FAMILIE

De lange reeks B-vitamines bestaat uit vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine/nicotinezuur/nicotinamide), vitamine B5 (pantotheenzuur), vitamine B6 (pyridoxine), vitamine B8 (biotine), vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12 (cobalamine). Holy guacamole, moeilijke termen allemaal! Laten we deze eventjes heel snel in Jip en Janneke taal toelichten.

Thiamine (vitamine B1) zorgt voor de verbranding van koolhydraten en heb je daarom nodig voor de energievoorziening van je lichaam. De vitamine heb je ook nodig voor een goede werking van je hartspier en zenuwstelsel. Ook riboflavine, of gewoon vitamine B2, speelt een belangrijke rol in je energiehuishouding en de stofwisseling. Het helpt je aan een gezond huidje, goed gezichtsvermogen en is goed voor de werking van je zenuwstelsel. Net als vitamine B3 trouwens. De niacine heb je daarnaast nodig voor de aanmaak van vetzuren in je lichaam. Choline (vitamine B4) vind je dan weer niet in een gemiddeld vitaminepotje. Het wordt ook wel een halfvitamine genoemd, omdat dit stofje gewoon door je eigen lichaam kan worden aangemaakt.

Vitamine B5, "pantotheenzuur", heb je nodig voor je energievoorziening, en de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. Niet moeilijk om binnen te krijgen, want het zit gelukkig (net als veel andere vitaminen) in allerlei voedingsmiddelen. Pyridoxine heeft niets te maken met brandjes stichten, maar is gewoon vitamine B6. Heb je nodig voor je stofwisseling, vooral om aminozuren te kunnen opbouwen en afbreken. Dat zijn de bouwstenen van eiwitten. Daarnaast is B6 onmisbaar voor een stevig immuunsysteem, je zenuwstelsel (daar heb je 'm weer), de aanmaak van rode bloedcellen, de werking van bepaalde hormonen en de energievoorziening.

B7, nog zo'n 'halfvitamine'. Het goede nieuws: je kunt geen tekort aan vitamine B7 ontwikkelen. Je lichaam vangt zo'n tekort vanzelf op, omdat het zelf inositol kan maken uit andere stoffen. Zo'n pilletje hoef je dus niet bij te slikken, want er is eigenlijk onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat je dat ook maar iets zou opleveren. Vitamine B8 wil je dan weer niet missen, want biotine is jouw sleutel tot een mooie huid en shiny haar! Ook niet onbelangrijk: het helpt voor een normale werking van je energiemetabolisme en zenuwstelsel.

De tekst gaat verder onder deze foto.

Alles over vegan vitamines

Vitamine B9 is opvallend genoeg hoe in het buitenland foliumzuur (hier ook wel vitamine B11!) wordt genoemd. Eet je gevarieerd, dan krijg je deze rakker vanzelf voldoende binnen. Maar ben je zwanger? Dan wordt het bijslikken van foliumzuur wel aangeraden. Het is namelijk een belangrijke vitamine voor de vroege ontwikkeling van je ongeboren kind, dus van groot belang wanneer jij een kleine verwacht.

Net als B4, B7 en B9 is vitamine B10 ook uit het rijtje der vitamines geschrapt. Halfvitamines, onzinvitamines, of gewoon een puur commercieel grapje - het is maar hoe je het wilt noemen. Sommige uit dit rijtje bestonden vroeger wel als volwaardige vitamine, maar later werd ontdekt dat die stofjes niet voldoen aan de criteria om als vitamine door het leven te gaan.

Wat een berg feiten hè? Maar we gaan je niet gek maken. Het goede nieuws voor al deze vitamines in de B-familie is: eet je gevarieerd met lekker veel groente, fruit, peulvruchten, graanproducten en aardappelen? Dan krijg je al deze stoffen in principe vanzelf voldoende binnen.

Behalve... - last but not least - de fameuze vitamine B12. Dé vitamine die je als veganist moet bijslikken. Chiquer geponeerd: supplementeren. Dit is namelijk de enige vitamine die niet wordt aangemaakt in planten, maar door bacteriën in zowel het dierlijk als het menselijk lichaam worden geproduceerd. Ons lichaam is echter niet instaat dit stofje zelf op te nemen, wat ons afhankelijk maakt van een externe vitamine B12 bron: dierlijke producten of supplementen. Overigens krijgen dieren in de industrie zelf ook supplementen toegediend. Houd je het liever 'dieraardig' en dus plantaardig: in ons assortiment met vitamines B vind je de vegan oplossing.

We houden niet van bangmakerij en zullen hier dus niet opsommen wat er gebeurt met een tekort (of juist overschot) aan al deze vitamines. Maar het is wel goed om te weten dat vitamine B12 onmisbaar is, vooral voor je hersenen en zenuwstelsel. Het geheugen en het ruimtelijk inzicht zijn bijvoorbeeld minder goed bij mensen die te weinig vitamine B12 binnenkrijgen. Ook heb je de vitamine nodig bij de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort aan vitamine B12 kan zich uiten zich in bloedarmoede, verwardheid en afwijkingen aan het zenuwstelsel en de slijmvliezen. Wees daar dus zeker scherp op. Meer lezen over B12? Onze vrienden bij de VeganChallenge schreven er een uitgebreid artikel over.

VITAMINE C, DE BESTE VRIEND VAN DE FRUITVLIEG

Vitamine C, wat minder smakelijk ook wel ascorbinezuur genoemd, functioneert als antioxidant en speelt een rol in de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en is essentieel voor een goede weerstand en een goed functionerend zenuwstelsel. Als kers op de taart zorgt het vitamine voor gezonde tanden, botten, huid en bloedvaten. Vitamine C haal je voornamelijk uit fruit, groeten en aardappelen, super vegan-proof dus! Voor sterker geschud, bekijk het Vitamine C assortiment.

VITAMINE D A.K.A. DE ZONNETJESVITAMINE

Niet alleen vitamine B en C, maar ook vitamine D is cruciaal voor sterke botten, stevige tanden, ons afweersysteem en spierstelsel. Het vitamine is op te delen in D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol). D2 wordt gevormd in paddenstoelen en in schimmels en D3 wordt geproduceerd in het menselijk- en dierlijk lichaam. Wij winnen dit vitamine voornamelijk uit zonlicht. Het advies is om elke dag een kwartier tot een half uur tussen elf uur 's ochtends en drie uur 's middags met in ieder geval je hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn. Maar in ons grauwe kikkerlandje is een vitamine-D-tekort al snel gebeurd. Zeker in de wintermaanden is het bijslikken van een vitamine-D-tje geen overbodige luxe, zowel voor vegans als voor non-vegans. Bekijk het aanbod vitamine D hier! And while you're at it, lees onze 8 tips tegen winterdips!

VITAMINE SUPER-E

Next, vitamine E (tocoferol). Dit vitamine houdt én de huid én het hart én de zenuwen én de spieren én de rode bloedcellen gezond. Het is eigenlijk een soort van supervitamine! Vliegend door het lichaam, met zijn cape achter hem aan fladderend, is hij oplossingsgericht op ieder plaats delict. Super-E is te vinden in diervriendelijke producten als groenten, fruit, plantaardige olie, graanproducten, muesli, noten en zaden. Jippie! Shop een extra vitaminebommetje E.

VITAMINE K, WHO THE DUCK ARE YOU?

Tot slot, een wat onbekendere vitamine: vitamine K. Dit vitamine is op te delen in K1 (fylochinon) en K2 (menachinon) en is nodig voor een goede bloedstolling en speelt een rol bij de aanmaak van botten. Vooral ideaal voor kinderen en pubers, voor het bouwen van sterke botten en gezonde tanden tijdens de groei. Voor de planteneters onder ons: het is onder meer te vinden in groene bladgroenten, in fruit en granen. Kauwtabletje erbij? Shop een extra lading vitamine K.

MINERALEN, (SPORT)SUPPLEMENTEN EN SUPERFOOD

...die hebben we ook in het assortiment, maar daarover later meer. Tot zover de spoedcursus “vitamientjes zijn je beste vriendjes”. Stay tuned, want de komende weken komen ook de mineralen, sport- en andere supplementen aan bod. Deze worden even grondig onder de loep genomen, uit- en weer aangekleed.

Maar voor nu: snuffel maar eens rond tussen vitamine-supplementen in ons assortiment en ga bij jezelf na welke extra vitamines je lichaam wellicht nodig heeft om healthy & green te blijven. Als je echt geen flauw idee hebt, zijn de verschillende, allesomvattende, veganistische multivitamines misschien een goede optie voor jou. Stay healthy en tot de volgende!

Gebruikte bronnen voor dit artikel zijn onder meer de Nederlandse Vereniging voor Veganisme en het Voedingscentrum.