• gratis verzending vanaf €50,-
  • gratis retourneren
  • binnen 1 tot 3 werkdagen in huis
  • 100% natuurlijk, vegan & dierproefvrij
  • 100% natuurlijk, vegan & dierproefvrij
Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

Vitamine B12, een absolute must voor vegans

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Er wordt wat op los gediscussieerd. Is een vegan leefstijl gezond ja of nee? Nou.. zeker weten dat het veel gezondheidsvoordelen oplevert. Tegelijkertijd is het wel belangrijk te realiseren dat je vitamine B12 wel degelijk tekort komt. Lees hier alle ins and outs over dit cruciale voedingsstofje.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 of cobalamin is een voedingstof dat belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen zijn weer nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Een tekort kan leiden tot ernstige en chronische gezondheidsproblemen. Denk aan hersenschade. 

vitamine b12

Welke vitamine B12 kan de mens opnemen?

De vitamine B12 die door de mens kan worden, wordt gemaakt door bacteriën. Deze bacteriën leven onder andere in de darmen van dieren, in de grond en in oppervlaktewater. 

Vitamine B12 in dierlijke producten

Vroeger kregen we genoeg B12 binnen door de aarde die we binnenkregen via onze groente. Vandaag de dag is dat niet het geval. Vitamine B12 vind je alleen nog in dierlijke producten.

Hoe kan dat? In de darmen van dieren zitten vaak bacteriën die vitamine B12 aanmaken. Sommige dieren hebben hetzelfde probleem als de mens. Zij maken wel B12 aan maar enkel in het uiteinde van de darm waar het niet meer kan worden opgenomen via de darmwand. Deze dieren lossen dat probleem op door hun eigen keutels te eten. Nu wil ik niet zeggen dat we nu massaal deze dieren moeten gaan nadoen. Nee, he bah zeg! Het feit blijft wel dat wij zó hygiënisch leven dat we B12 vrijwel niet binnenkrijgen. Ons voedsel en water is zo schoon en niet langer ‘besmet’. Eet je geen, of weinig dierlijke producten zoals vegans, dan is het slikken van supplementen bittere noodzaak. 

Symptomen bij een tekort aan B12

Je kunt de volgende typische symptomen krijgen bij een tekort aan vitamine B12:

  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Tintelende of gevoelloze vingers

Een tekort aan vitamine B12 kan onomkeerbare gevolgen hebben.

Het advies

Diëtisten raden iedereen aan die grotendeels plantaardig eet om B12 supplementen te slikken om zo de B12-voorraad op peil te houden. Hetzelfde geldt voor vegetariërs die weinig zuivel drinken.

Afwachten wordt streng afgeraden vanwege de ernstige, niet terug te draaien gevolgen. Vitamine B12 supplementen zijn gewoonlijk vegan. Enkele supplementen bevatten gelatine en lactose. Deze zijn uiteraard niet veganistisch. Let hier dus even extra op.

Bovendien is de kans op nadelige gevolgen van te veel vitamine B12 heel klein. Er zijn geen ongewenste effecten bekend bij mensen die langdurig te veel vitamine B12 innamen. Dit wordt namelijk gereguleerd door het maag-darmkanaal.

Producten met toegevoegde B12

Dit klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk. Weg met de supplementen en zorgen dat je deze producten binnenkrijgt. Nou zo werkt het dus niet, helaas. De verrijking van voedsel met B12 is in de meeste gevallen onvoldoende om een tekort te voorkomen. Gewoon supplementen slikken dus!

Wil je meer weten over veganisme? Lees hier wat het betekent en wat de beweegredenen zijn. En check dit blog en ontdek hoe je vegan word.

Wist je dat cosmetica vaak niet-vegan is?

In cosmetica zitten nog heel vaak dierlijke ingrediënten verstopt. In onze webshop vind je producten die vegan, dierproefvrij, 100% natuurlijk zijn én ook nog eens heel betaalbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!