• gratis verzending vanaf €50,-
  • gratis retourneren
  • binnen 1 tot 3 werkdagen in huis
  • 100% natuurlijk, vegan & dierproefvrij
  • 100% natuurlijk, vegan & dierproefvrij
No products in the cart.
Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

De 5 grootste vegan instinkers

Toen ik inmiddels alweer BIJNA 2 jaar geleden (woehoeee) een vegan leefstijl introduceerde bij mijzelf en plantaardige gerechten ging testen en toetsen,

Nagellakremover: met of zonder aceton?

Dat er aceton in nagellakremover zit, weten we. Dat je ook voor een acetonvrije nagellakremover kunt kiezen, weten we ook. Weet je

Veganisme

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Wat is veganisme nou eigenlijk? Wanneer eet je veganistisch? Waar staat een vegan voor? En waarom maakt hij/ zij deze keuze? Simpel gezegd is veganisme een levensstijl zonder dierlijke producten, zowel eetbaar als niet-eetbaar. In dit artikel leg ik je uit wat dat betekent voor dier, gezondheid, medemens en milieu.

 

Plantaardige voeding

Wanneer je het over voeding hebt dan houdt dit in dat je geen producten eet zoals vlees, vis, zuivel, eieren, honing, gelatine en dierlijke e-nummers. Als veganist eet je dus volledig plantaardig. Er komen steeds meer alternatieve producten op de markt waardoor dit steeds makkelijker wordt en je niks tekort hoeft te komen.

 

Veganisme en vegan cosmetica

Veel veganisten kiezen er ook voor geen kleding te dragen die gemaakt is van dieren zoals bont, leer, wol, dons, vilt, veren en zijde. Ook gebruiken vegans geen verzorgingsproducten waar dierlijke stoffen in zijn zitten of waar dierproeven voor zijn gedaan.

 

Waarom?

Er zijn verschillende beweegredenen om voor een vegan leefstijl te kiezen. Dat kan zijn omdat je je bekommert om dierenrechten en dierenwelzijn. Daarnaast is een plantaardig dieet beter voor je gezondheid. Bovendien heeft een vegan levensstijl grote voordelen als we het hebben over duurzaamheid. Én je draagt als vegan je steentje bij om het wereldvoedselprobleem te verkleinen.

 

Dier 

1 veganist maakt op jaarbasis al een aanzienlijk verschil voor tientallen dieren. Als vegan draag je namelijk niet bij aan een systeem waarin dieren gezien en behandeld worden als gebruiksvoorwerp of productiemiddel.  Ondanks het moderne tijdperk waar we in leven is dierenleed nog steeds veelvoorkomend. Er worden nog volop dierproeven gedaan. Bovendien zijn de omstandigheden in de veeteelt ook niet altijd gunstig voor het dier. De dieren worden gefokt, opgesloten, uitgebuit en vroegtijdig gedood. Lees hier meer over. 

 

Gezondheid

Een gevarieerd plantaardig dieet biedt alle voedingsstoffen die je nodig hebt om gezond en energiek te zijn. Resultaten tonen aan dat door plantaardige te eten je minder risico’s loopt over verschillende, verschrikkelijke ziektes zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Lees meer over een gezond plantaardig dieet. 

 

Medemens

Wist je dat wanneer we met zijn allen minder vlees zouden eten en daardoor de grote hoeveelheid plantages veevoer zouden gebruiken voor voeding voor de mens het gehele continent Afrika hiermee gevoed kan worden? Veganisme kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de honger in de wereld. Lees hier meer over. 

 

Milieu

De veehouderij is de grootste veroorzaker van klimaatverandering door de uitstoot van broeikasgassen (methaan en CO2). Daarnaast veroorzaakt de vleesproductie ook serieuze milieuproblemen zoals bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling, verzuring en aantasting van de biodiversiteit (o.a. door het kappen van regenwouden). Bovendien is er enorm veel water nodig om dat hamburgertje op je bord te krijgen. Houd je vast.. dat staat namelijk gelijk aan 30 keer heerlijk lang douchen. Kies je voor plantaardige producten en eten dan kies je dus bewust voor een duurzaam alternatief en een schonere, leefbare planeet. Lees verder.

 

Een vegan zorgt voor een betere wereld

Als vegan bespaar je dagelijks een aanzienlijk deel water, graan, bos, co2-uitstoot én 1 dierenleven.. per dag! Als vegan mag je dus best trots zijn op jezelf.

 

“Wees de verandering die je in de wereld wil zien gebeuren” – Mahatma Gandhi. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!