• gratis verzending vanaf €50,-
 • gratis retourneren
 • binnen 1 tot 3 werkdagen in huis
 • 100% natuurlijk, vegan & dierproefvrij
 • 100% natuurlijk, vegan & dierproefvrij
No products in the cart.
Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

Hoeveel vegans telt Nederland?

Eerder schreef ik een artikel waarin ik vegan statistieken deelden over de top 20 vegan landen. Nederland neemt daarbij een mooie 15e

Infographic: top 20 vegan landen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Plantaardig eten is booming business. De vegan en vega afdeling in de supermarkt breidt zich steeds verder uit. En in een steeds hoger tempo. Waar eerst nog werd gesproken van een hype wordt het nu al een trend genoemd. De vegan populatie in Nederland groeit, dat mag duidelijk zijn. Nederland neemt zelfs een mooie 15e plek in als het gaat om de vegan populatie ten op zichten van de totale bevolking. Kunnen we daaruit concluderen dat veganisme wereldwijd populariteit wint?

 

Infographic: top 20 vegan landen

De vegans die ‘zijn geteld’ in deze infographic zijn vegans die geen dierlijke producten opnemen in hun leefstijl, en in het bijzonder dierlijke ingrediënten mijden in hun voedingspatroon. En dus ook geen kaas, eieren en zuivelproducten eten. Met andere woorden, zij eten plantaardig. 

 

top 20 vegan landen

 

Het levert een mooie lijst op met India als uitschieter op nummer 1, gevolgd door Mexico, Polen, Israël en Zweden. Nederland begeeft zich op plek 15 tussen een groot aantal andere Europese landen. 

 

India: Vegan walhalla

Hoe kan het toch dat India met 27% vegans ver bovenaan staat, met ruim 3x zoveel als de nummer 2 Mexcio? Mijn eerste ingeving was overtuigingen. Tot ik ging googlen en ik het mis leek te hebben. 

 

Is vegetarisch de norm? 

In januari 2017 publiceerde Quora een artikel waarin ze stellen dat vegetarisch India een mythe is. Men denkt dat vegetarisme de norm is in India. Maar niets is minder waar. Een studie uit 2014 van SRS toont aan dat slechts 29% van de Indische bevolking, en 15 jaar of ouder, vegetarisch is. 

 

Deze groep is echter wel groeiende. Hetzelfde geldt voor vegans. Veganisme, als leefstijl en ethische keuze, wint populariteit. Het motto van the Indian Vegan Movement is dan ook:

‘Eat clean & Go green!’

Ook Indische celebreties gaan vegan. De populaire Indische actrice Richa Chadda is actief vegan. Social media speelt een actieve rol in het promoten van veganisme in India. 

 

 

Wat is de politieke voorkeur & het geloof van vegans?

Wat weten we nog meer van deze vegans in de wereld? Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de ruime meerderheid (74%) van de vegans vrouw is. De meeste vegans zijn bovendien linksgeoriënteerd en niet gelovig. 

 

 

 

 

 

Wat je waarschijnlijk wel zal verbazen, is dat de gemiddelde leeftijd 42 jaar is. En dus niet de 20-30’er die je vermoedelijk verwacht. 

 

De beweegredenen

Dit kan onderling verschillen. Zo mijdt de dietary vegan dierlijke voeding vanwege gezondheidsovertuigingen. De ethical vegan gelooft dat het consumeren, dragen en gebruiken van dierlijke producten op geen enkel vlak goed zijn. De environmental vegan mijdt dierlijke producten omdat hij/zij tegen veehandel en -uitbuiting is en het geen duurzame optie vindt.

 

Veganisme wint populariteit

Op 15 januari maakte Plant Based News het volgende statement: 

 • ‘Vegan’ is een nummer 1 trend op Twitter in 2019’

 

In 2018 telde twitter ruim 20 miljoen vegan tweets. In januari was er zelfs al een enorme sprong te zien van 70% over veganisme. Dat maakt veganisme een top trend in januari 2019.

 • “Veganisme is duidelijk een onderdeel van de goede voornemens”

 

Waarom veganisme geen modegrill is:

Veganisme wint nog meer terrein. Food Revolution Network postte in januari 2018 een reeks aan argumenten waarom veganist geen modegrill is. 

 • Twee op de vijf Nederlands is minder vlees gaan eten in 2018, volgens NU.nl. 
 • Nestlé het grootste food bedrijf in de wereld voorspeld een blijvende groei in plantaardige producten.
 • Zoekresultaten van Google Trends tonen een indrukwekkend wereldwijde toename in interesse in veganisme tussen 2004 en 2018. Top regio’s zijn: Israël, Australië, Canada, Oostenrijk en Nieuw-Zeeland.
 • In de Verenigde Staten is er in de afgelopen drie jaar een groei van 600% gesignaleerd van mensen die zich identificeren als vegan. In het Verenigd Koningkrijk is dit met 350% ten opzichte van 10 jaar geleden. 
 • Plantaardig eten stijgt in populariteit in Azië. Zo heeft de Chinese overheid nieuwe voedingsrichtlijnen gepubliceerd die de bevolking van 1.3 miljard mensen aanmoedigt hun vleesconsumptie met 50% te minderen.

 

 

De conclusie: ‘veganisme wint populariteit’

 

 

Wil je meer te weten komen over veganisme en een vegan lifestyle? Dan zijn de volgende blogs mogelijk interssant voor jou!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!