INFORMATIE & INSPIRATIE OVER (VEGAN) COSMETICA & LIFESTYLE

Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

Redden vegans de wereld?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

De oceaan stroomt vol met plastic en de vissen leggen het lootje. De bossen branden uit, of kappen we zelf, waardoor diersoorten hun natuurlijk habitat verliezen. Wij hebben ons de planeet toegeëigend, die we nu eigenhandig afbreken, met een klimaatcrisis als gevolg. Gelukkig zijn daar de vegans die de wereld gaan redden. Toch?  

vegans-redden-de-wereld

Vegans zijn mensen die, met welke overtuiging dan ook, ervoor kiezen geen dierlijke producten te consumeren en dierlijke voeding te eten. En daar besparen ze een hoop leed mee. De stelling van Milieu Centraal is als volgt:

"Als je geen dierlijke producten meer eet, bespaar je 850 kilo CO2 per jaar van de in totaal 1,9 ton CO2 die we per jaar door voeding en drinken uitstoten.”

De milieu-impact van voeding, ookwel de voedselvoetafdruk, wordt berekend aan de hand van broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van de voeding, de uitputting van fossiele brandstoffen, het land- en watergebruik.

IPCC-rapport

Dat een plantaardig voedingspatroon gemiddeld een lagere impact heeft dan een eetpatroon inclusief vlees is nu duidelijk. Niet alleen het Voedingscentrum beaamt dat, maar nu ook het IPCC-rapport dat onlangs uitkwam. 

Het rapport levert bewijs dat een meer plantaardig dieet problemen rondom landgebruik en klimaatverandering kan aanpakken. Sterker nog, een dieetverandering naar meer plantaardig wordt genoemd als een effectieve oplossing voor emissiereducties. Het is ze namelijk duidelijk geworden dat de voedingsmiddelenindustrie bijna net zo veel impact hebben op klimaatverandering als fossiele brandstoffen. Dat maakt plantaardig eten een slimme, geadviseerde zet om klimaatverandering te beperken. 

Een vegan eetpatroon is het meest duurzaam

Het IPCC-rapport laat zien dat vlees consistent naar voren komt als meest schadelijk voor het milieu, vanwege broeikasgassen en landgebruik. Vegan voeding komt daarentegen, consistent naar voren als duurzamer dan vlees, zuivel en vis. 

Dus, eet meer plantaardig en pak de klimaatcrisis bij de vodden!

Toch? 

Als je het aan mij vraagt, dan is het antwoord ja. Dat lijkt mij een mooi begin. Uiteraard, krijg je dan direct kritische opmerkingen vanuit de, ik gok, vleesliefhebbendehoek die stellen dat avocadokauwers ook niet goed bezig zijn, “want die avocado’s komen helemaal uit Zuid-Amerika, en weet je wel niet hoeveel water er nodig is voor de productie van één avocado”?! Nou, nog altijd niet zoveel als dat stukje biefstuk, waar overigens ook een dier voor gefokt en geslacht wordt. Onze consumptie van dierlijke producten is uiterst inefficiënt en zorgt voor een niet-duurzaam gebruik van het land. 

Stap 2: eet plantaardig én lokaal & seizoensproducten

En toch zit er wel een kern van waarheid in die opmerking. Het is natuurlijk het beste om zoveel mogelijk lokaal te eten en te kiezen voor seizoenproducten. En wil je echt punten scoren dan is een moestuin gewenst, wat tegelijkertijd groene vingers en een tuin vereist wat we niet allemaal hebben. 

Stap 1 is daarom: eet meer plantaardig als oplossing voor de klimaatcrisis. Wij mensen zijn verantwoordelijk voor de enorme ontbossing, het vernietigen van dieren en planten, wat de klimaatcrisis doet versnellen. Go vegan en zet de vertraging in die de klimaatcrisis uiteindelijk doet stoppen! 

Eet meer plantaardig

Het IPCC-rapport stelt dat de gehele wereldbevolking door te kiezen voor meer plantaardig in 2050 voldoende voedsel heeft. En dat met gebruik van minder langbouw dan we nu nodig hebben. Daardoor kunnen enorme stukken, die we ontbost hebben, worden herbebost. Bovendien worden er dan minder landbouwgerelateerde broeikasgassen uitgestoten. 

Kiezen voor plantaardige voeding is niet alleen eenvoudig, maar ook effectief. Dit komt klimaatverandering ten goede. Het verbetert namelijk niet alleen de impact op het milieu, maar zorgt er ook voor dat land vrij komt, waardevol land, dat gebruikt kan worden voor gewassen voor directe menselijke consumptie. 

Naast het feit dat vegan eten het meest duurzaam is, heeft het ook een aantal gezondheidsvoordelen. Zo voorkomt je er ziektes mee als diabetes en krijg je een fitter lijf. Lees verder.

 

Dus redden vegans de wereld?

Ja! Als we maar met genoeg zijn, kunnen we een behoorlijke impact maken op het milieu. En daar zijn alle mensen bijgebaat. Dus heb de vegan lief en houd sarcastische opmerkingen voor je, want dankzij hen wordt de wereld in ieder geval een stuk minder vervuild.

Dat vleeseters vegans irritant vinden, is overigs goed te verklaren. Lees verder. 

Vind je vegan eten nog een stap te ver?

Begin dan met vegan cosmetica. Want ja, ook daar zitten dierlijke ingrediënten in die het milieu schaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!