INFORMATIE & INSPIRATIE OVER (VEGAN) COSMETICA & LIFESTYLE

Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

Parabenen: 7 feiten die nooit worden verteld

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Parabenen. Misschien mijd je ze al heel expliciet. Misschien ook niet. Wat mij vooral opvalt, is dat velen van ons geen idee hebben waarom we ze wel of niet mijden. De vraag is: zijn het inderdaad boosdoeners, en zo ja, waarom? Of zijn ze eigenlijk best oké en maken wij ons druk om niets? Ik zocht het voor je uit en zette 7 feiten voor je op een rij!

 

Wat zijn parabenen?

First things first.. wat is de betekenis hiervan? Parabenen zijn chemische stoffen met conserverende eigenschappen. Ze zorgen ervoor dat de producten langer houdbaar zijn. Om die reden worden ze vaak gebruikt in cosmetica en schoonheidsproducten. Met name in shampoo en tandpasta vind je ze regelmatig terug. 

 

shampoo parabeen vrij

 

En dan nu de 7 feiten… wist jij dit al? 

 

1 Sinds de jaren 50

Deze chemische stofjes worden als sinds de jaren 50 gebruikt in cosmetica als deodorants, lotions, lipstick, shampoos, scrubs en meer. 

 

2 Mogelijk schadelijk

Studies hebben aangetoond dat sommige parabenen de activiteit van het hormoon oestrogeen in de lichaamscellen kunnen nabootsen. Hoewel oestrogeenactiviteit wordt geassocieerd met bepaalde vormen van borstkanker, zijn parabenen juist in borsttumoren aangetroffen.   

 

3 Echter, het is niet bewezen

Er is tot nu toe geen wetenschappelijk bewijs dat de link tussen parabenen en kanker hard maakt. 

 

4 Maar, better safe than sorry

Maak je je toch een beetje zorgen, kies dan voor de veilige optie en ga voor parabenen-vrij. Better safe than sorry toch? 

 

vegan sheetmask

5 Moeilijk te herkennen

Hoewel de meest voorkomende parabenen ook ‘parabeen’ in hun naam hebben staan, zoals butylparabeen, methylparaben en propylparabeen kunnen ze ook worden vermeld als alkyl parahydroxybenzoaten. Dat maakt het wat moeilijk herkenbaar.

 

6 Er zijn alternatieven

Wil je ze liever vermijden? Kies dan voor ingrediënten die ethylhexylglycerine bevatten (van plantaardige oorsprong) of 2-fenoxyethanol (een natuurlijk verkregen etheralcohol). 

 

7 Niet, of met mate

Hoe dan ook.. chemicaliën blijven chemicaliën. Je kunt het het beste niet gebruiken, en anders met mate. Dat is mijn mening. 

 

Parabenen: potentiële boosdoeners

Hoewel we het dus niet met zekerheid kunnen zeggen, zijn het wat mij betreft wel potentiële boosdoeners. Daarom is het een goed idee om je beauty routine parabeen-vrij te maken. En dat is – gelukkig – helemaal niet zo moeilijk! Er zijn namelijk heel veel fijne, natuurlijke producten op de markt. Wat dacht je van deze parabeen-vrije producten?

 

vegan-nagellak-rood

Nagellak van Glossworks

Vrij van 9 schadelijke stoffen waaronder parabenen.

 

 

 

vegan lipstick nudy beige

Lipstick van Yadah

Vrij van 6 soorten parabenen, triethanolamine, dhlorphenesin.

 

 

 

vegan aftershave

Gezichtcrème & aftershave van Benecos

Vrij van parabenen en minerale olie. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!