INFORMATIE & INSPIRATIE OVER (VEGAN) COSMETICA & LIFESTYLE

Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

Kun je gezond zwanger zijn als vegan?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

18 weken geleden had ik zo’n vermoeden… ik deed een zwangerschapstest en ontdekte zwanger te zijn! Blijdschap, ongeloof, en vooral heel veel vragen schieten er plots door je hoofd. Ik vond mijn gezondheid al heel erg belangrijk. Maar nu een ander mensje zich ook voed van mijn lichaam en alles wat ik erin stop, ben ik mij plots nog bewuster. Welke keuzes zijn de juiste om te maken? Wat is nu écht gezond voor je baby? En is mijn plantaardige voeding gezond voor de baby? Kortom, kun je gezond zwanger zijn als vegan? 

Wat mag je wel of niet eten als je zwanger ben?

Het eerste wat je toch wel doet, wat voeding betreft, is googlen: wat mag ik eten tijdens zwangerschap (als vegan)? Nou dat deed ik dus ook en een hele uitgebreide lijst verscheen. Op hoofdlijnen moet je nu letten op het volgende. 

gezond zwanger als vegan-baby plantaardig voeden

Te vermijden:

Vermijd de volgende producten in verband met de mogelijke listeria bacterie en parasiet Toxoplasma gondi:

 • Rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees
 • Rauwe en gerookte vis
 • Rauw ei
 • Rauwe kiemgroente
 • Kaas gemaakt van rauwe melk
 • Rauwe melk rechtstreeks van de boer
 

Vanwege mogelijk schadelijke stoffen, eet je geen:

 • Roofvissen zoals zwaardvis, haai en tonijn (ook niet uit blik of gerookt)
 • Lever, leverworst of leverpaté
 • Alcohol
 • Kruidenpillen
 • Kalebaskalk (pimba)
 

Te minimaliseren:

De volgende producten minimaliseer je:

 • Koffie, maximaal 1 kopje per dag
 • Vette vis, maximaal 2 keer per week
 • Venkelthee en anijsthee, niet meer dan 1 à 2 kopjes per dag
 • Geen overmatig gebruik van keukenkruiden
 • Dropjes, maximaal 2-3 per dag

Kortom, als vegan zit je gebakken, toch? 

Dat was mijn eerste reactie. Want vlees, kaas, ei en melk eet je toch al niet als vegan en dat blijkt nu risicovol. Dan blijven er slechts minimale zaken over waar je op moet letten. Je zou dus denken dat je als vegan automatisch ook gezond zwanger bent? Want het plantaardige voedingspatroon lijkt het meeste op het zwangerschapsdieet.

En toch krijg ik nog steeds opmerking na opmerking: “Je gaat nu zeker niet meer enkel plantaardig eten?” “Je komt nu toch jodium, vitamine D, calcium, Vitamine B12 en ijzer tekort omdat je geen vlees eet?” Ik vind deze reactie, zeker als je bovenstaande lijst leest, toch wel heel vreemd. En toch krijg ik deze vragen om mijn oren geslingerd. Zit er dan toch een kern van waarheid in? Ik zocht het uit! 

Waar moet je extra opletten als (niet-) vegan?  

1. Foliumzuur

Foliumzuur slik je vanaf moment dat je zwanger probeert te worden (en anders zodra je ontdekt zwanger te zijn) tot 12 weken in je zwangerschap. Het helpt bij de groei van de baby en verkleint de kans op een open ruggetje. Foliumzuur zit in groenten als spruiten, broccoli, prei, boerenkool en sperziebonen, maar kun je ook gewoon bij slikken. 

Zowel voor vegans als niet vegans wordt geadviseerd bij te slikken voorafgaand en gedurende het eerste trimester van je zwangerschap. 

2. Jodium

Jodium is belangrijk in het eerste trimester voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Eet je een paar sneetjes volkorenbrood per dag, dan krijg je voldoende binnen. Eet je geen brood, dan kun je kiezen voor supplementen, zeewier of jodium tabletten. 

3. Vitamine D

Vitamine D is van belang voor de botten. Een tekort aan vitamine D vergroot de kans op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en een laag geboortegewicht. Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Het merendeel van het jaar maken wij geen Vitamine D aan omdat de zon zich daarvoor te weinig laat zien.

Het is verstandig voor zowel vegans als niet-vegans om vitamine D supplementen bij te slikken. Wanneer je zwanger bent neem je ongeveer 10 microgram extra in. 

4. Calcium

Calcium is belangrijk voor de botopbouw en skeletgroei van je baby. Men denkt dat je calcium vooral haalt uit zuivelproducten, maar niets is minder waar. Wanneer je genoeg plantaardige voeding eet en donkergroene bladgroen, peulvruchten, tahin en noten eet, zou je zelfs meer dan voldoende binnen moeten krijgen. 

Eet je genoeg plantaardige voeding, dan kom je waarschijnlijk geen calcium tekort. Slik niet zomaar extra calcium, want teveel calcium is niet goed voor je. Overleg met een specialist. 

5. Vitamine B12

Vitamine B12 is essentieel voor de vorming van het zenuwstelsel, de voriming van DNA en voor de groei van de foetus. Het wordt dus aangeraden om een supplement te slikken, ook voor niet-vegans. 

Veel mensen, ook niet-vegan, hebben een tekort aan B12. Daarom wordt het aangeraden om een supplement te gebruiken. 

6. Ijzer

Als je zwanger bent, maakt je lichaam extra bloed aan voor de baarmoeder, placenta en de baby. Voor de aanmaak van bloed is mineraal ijzer nodig. Hoe plantaardiger je eet, hoe meer ijzer je binnenkrijgt. Eet je veel tahin, peulvruchten, spinazie, linzen, kikkererwten, gedroogd fruit, pompoenpitten en andere groenten, dan krijg je waarschijnlijk voldoende ijzer binnen. Om het extra goed op te laten nemen, combineer je het met een vitamine C bron, zoals fruit. 

7. Omega vetten

Omega 3-vetzuren zijn nodig voor de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. 

Je haalt omega 3-vetzuren uit lijnzaadolie en groene bladgroenten. Denk ook aan avocado, noten boters (pindakaas) en alle soorten zaden en noten. 

8. Eiwitten

Eiwitten zijn nodig voor de groei van de baby, de groei van de baarmoeder en placenta. Plantaardige eiwitten haal je uit: groente, granen (droge vorm), bonen, noten en zaden en vleesvervangers en kom je bij een gevarieerd, plantaardig dieet niet snel tekort.

Twijfel je, schakel dan de hulp van een diëtist in.

Laat ik just to be sure nog even benadrukken dat ik geen diëtist ben. De informatie die ik hierboven heb verzamelt, is afkomstig van bronnen als het Voedingscentrum en Stichting B12 tekort. Heb je toch twijfels of je de juiste voedingskeuzes maakt en je voedingsstoffen voldoende in balans zijn? Ga dan eens in gesprek met een diëtist. Er groeit ten slotte een wondertje die er alleen maar bij gebaat is als je goed voor jezelf zorgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!