Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

Is mijn cosmetica dierproefvrij?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Wat denk je, is jouw cosmetica dierproefvrij?

Dierproeven zijn bij wet verboden in Europa en toch kan het zijn dat jouw cosmetica op dieren is getest. Hoe kan dat? 

dierproefvrij-dos-and-donts-cosmetica-dierproefvrij-dierproeven

Zo zit het…

Dierproeven en de wet

“De nieuwe cosmeticawetgeving eist dat er vanaf 2013 geen cosmetica meer op de Europese markt is, waarvan de veiligheid van cosmetica en de ingrediënten in cosmetica op dieren getest is.” (Nederlandse Cosmetica Vereniging) 

Dat gaat dan om producten als:

 • Make-up, zoals foundation en mascara
 • Huidverzorgingsproducten, zoals gezichtscrèmes en aftershaves
 • Haarverzorgingsproducten, zoals shampoo en conditioner
 • Mondverzorgingsproducten, zoals tandpasta
 • Lichaamsverzorgingsproducten, zoals deodorant
 • Zonnebrandproducten

 

Een hele hoop cosmetica wordt dierproefvrij. Dat is dus heel positief!

Betekent dat dat make-up in Nederland ALTIJD dierproefvrij is? Nee! "Als je cosmetica koopt in Nederland, wil dat niet zeggen dat er géén dierproeven op zijn gedaan. Het kan namelijk voorkomen dat een van de ingrediënten van het desbetreffende product buiten Nederland is getest, waar het wel verplicht is.”

Dat in Europa dierproeven verboden zijn, wilt niet zeggen dat dat buiten EU ook zo is. In landen als China verplichten ze het juist. Cosmeticamerken die hun producten naar China exporteren, moeten juist getest worden op dieren, vanwege de regels in China. Althans, tot voorkort. Er is het een en ander gewijzigd – positief.

 

“China verplicht enkel dierproeven op producten die in China verkocht gaan worden. Dat geldt dus niet per se voor de producten die in China geproduceerd worden voor bestemmingen buiten China.”

Dus, wanneer test China wél op dieren? 

 • Wanneer producten die in China geproduceerd worden die bestemd zijn voor export naar Europa, hoeven niet op dieren getest te worden. 
 • Bij cosmeticaproducten die voor verkoop in China worden geregistreerd, en worden geproduceerd in Europa of Amerika.
 • Wanneer cosmeticaproducten voor verkoop in China ingrediënten bevatten die nog niet in de Chinese database staan van goedgekeurde ingrediënten, zowel in China als buiten China geproduceerd. Deze ingrediënten worden altijd op dieren getest voordat deze producten in China verkocht mogen worden.
 • Bij cosmeticaproducten met functionele claims, zoals zonnebrand die de huid beschermt tegen UV-stralen, worden standaard op dieren getest in China.
 • Cosmeticaproducten die al geregistreerd zijn en verkocht worden in Chinese winkels waar een klacht over is ingediend door een Chinese consument kunnen ook op dieren getest worden. Dit gebeurt onder de zogenaamde ‘post-market testing’. In maart dit jaar werd bekend gemaakt dat dierproeven voor dit onderzoek geen verplicht onderdeel meer zijn, maar helemaal uitgesloten worden ze nog niet.

(Naoki, 2019) 

Zorg dat jouw cosmetica dierproefvrij is!

Dat doe je door te shoppen bij bevegan.n. Een online shop vol met vegan, dierproevrije en natuurlijke cosmetica - van make-up tot shampoo, en van bodylotion tot tandpasta.
#crueltyfree

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!