INFORMATIE & INSPIRATIE OVER (VEGAN) COSMETICA & LIFESTYLE

Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

Hoeveel veganisten in Nederland?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Eerder schreef ik een artikel waarin ik vegan statistieken deelden over de top 20 vegan landen. Nederland neemt daarbij een mooie 15e plek in. Daarin concludeerde ik dat veganisme wereldwijd populariteit wint. Maar hoe zit het met het aantal veganisten in Nederland? 

Vegan Nederland: de cijfers

In 2019 zijn we met een geschatte 121.000 veganisten in Nederland. In 1996 waren dat er nog 16.000, in 2014 45.000 en in 2016 schatte het Sociaal en Cultureel Planbureau het aantal veganisten in Nederland op 70.000… Een groeiende groep zoals je ziet. Vooral de laatste jaren groeit het aantal veganisten in Nederland enorm snel.

Uber Eats noemde in 2018 een plantaardig dieet de meest toonaangevende voedseltrend, en The Economist bekroonde 2019 tot het jaar van de veganist.

Vanwaar de groei in aantal veganisten Nederland? 

Zoals ik al zei in het begin, zien we in de hele wereld het aantal vegans toenemen. Sterker nog, in de top 20 zie je ons landje ‘pas’ op de 15e plek terug. Hoe kan het dat die trend opeens zo sterk doorzet, óók in Nederland? 

Vegan is het nieuwe normaal

Waar veganisten voorheen – en voor sommige misschien nog steeds wel – werden gezien als geitenwollensokkentypes die natuurwinkels afstruinen op zoek naar verantwoorde producten of activisten die vinden dat de wereld wakker geschud moet worden en dat met veel kabaal doen, zien we ze nu als hip(per). Misschien zelfs wel mainstream. Hippe, kleurrijke foodtrucks staan opgesteld op festivals en Instagram staat vol met prachtige plaatjes van vegan recepten en gerechten waar je spontaan van gaat watertanden en waar iedereen jaloers en hebberig van wordt. Hoe kan ons gedrag en aanzien op een groep zo snel zijn veranderd?

#1 Het antwoord is: Instagram

Via Instagram laten knappe #fitgirls en #fitboys zien hoe makkelijk het is om vegan te zijn en plantaardig te eten. Maar ook waarom ze het zo belangrijk vinden.

Waar we vroeger dachten dat het oh-zo-moeilijk is om vegan te zijn, lijkt het nu een minder-ver-van-je-bed-show door deze instagrammers.

Plus, ze vertellen waarom ze ervoor kiezen bepaalde producten niet te eten. En dus niet omdat ze vanuit het veganisme dat niet mogen eten; die opmerking krijg je als vegan nog vaak om je ogen geslingerd… Nee, omdat ze ervoor KIEZEN dit niet te doen omdat ze dat belangrijk vinden voor hun gezondheid, de dieren of het milieu. Of misschien wel een hele andere reden. Het maakt niet uit, het werkt in ieder geval aanstekelijk.

Hier heb je een paar van die vegan influencers die Nederland rijk is en die ik persoonlijk leuk vind om te volgen:

Stuk voor stuk aanraders om te volgen!

#2 De consument wil transparantie

Ook willen wij als consument meer weten over onze voeding. Waar grote bedrijven ons jarenlang voor de gek hebben gehouden – neem nou de melkboeren die verklaarde dat melk goed is voor je botten, terwijl het tegenovergestelde waarheid blijkt – zijn we daar nu écht klaar mee. We trappen er niet meer zomaar in en willen bovendien weten wat er écht in onze voeding zit. 

We graven daarom iets dieper naar de juiste info en zoeken iets langer naar de juiste producten waarbij we een fijn gevoel hebben. Dat heeft bijgedragen aan onze keuze voor minder vlees en meer groente en fruit. 

 

Na vegan eten, komt vegan cosmetica

Je hebt net geleerd dat we ons steeds bewuster zijn van onze voeding en dat dat een van de redenen is waarom we meer plantaardig zijn gaan eten. Echter denken wij over cosmetica en verzorgingsproducten nog niet altijd na. Eigenlijk best gek…

 

Wist je dat er bijna altijd dierlijke ingrediënten in cosmetica zitten verwerkt?

Kies je ervoor om minder vlees te eten, denk dan ook eens na over de dierlijke ingrediënten die je op je gezicht smeer om je mooi te maken. En, weet dat er genoeg fijne vegan verzorgingsproducten en make-up artikelen op de markt zijn. En zelfs aan de man is gedacht!

Sterker nog, je bent hier aan het juiste adres om fijne vegan make-up en verzorgingsproducten te scoren! In onze shop vind je vegan producten van make-up tot gezichtscrèmes, tot bodylotion en baardolie, en nog véél meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!