countryIcon
0 0
check Vegan, fair & duurzamer shoppen 4.8 Google starsGoogle starsGoogle starsGoogle starsGoogle stars Bekijk reviews check 17383 producten in ons warenhuis
check Vegan, fair & duurzamer shoppen in Nederland
4.8 Google starsGoogle starsGoogle starsGoogle starsGoogle stars Bekijk reviews

Select your country and language

adANDORRA
atAUSTRIA
beBELGIUM
dkDENMARK
eeESTONIA
fiFINLAND
frFRANCE
deGERMANY
grGREECE
ieIRELAND
itITALY
lvLATVIA
ltLITHUANIA
luLUXEMBOURG
mtMALTA
mcMONACO
ptPORTUGAL
smSAN MARINO
skSLOVAKIA
siSLOVENIA
esSPAIN
seSWEDEN
nlTHE NETHERLANDS
cyCYPRUS
gbTHE UNITED KINGDOM
usTHE USA
vaVATICAN CITY
gbENGLISH
nlNEDERLANDS

De 2022 gids voor duurzame kleding

Kim Kim 22 Feb 2022 De 2022 gids voor duurzame kleding

— Het mooie beeldmateriaal in deze blog komt van duurzaam modemerk J-LAB3L. Shop de collectie hier »

Je wordt er tegenwoordig mee doodgegooid: het leven moet duurzamer. We leven met z'n allen simpelweg ver voorbij de draagkracht van de aarde. Dus, dat moet anders. Maar wat heeft dat met jouw garderobe te maken? Wat is toch het probleem met die kleren? Welke rol speelt het coronavirus hierin? En hoe moet het da-hààànn (handen in het haar)? 

Rather read this in English? Check it out.


Je hoort het ons al langer dan vandaag zeggen: koop met compassie. Niet méér dan je nodig hebt. En altijd vegan, fair en zo duurzaam als maar kan. Dat is onze missie met dit warenhuis. In dit artikel vertel ik je daarom welke duurzamere keuzes je (eigenlijk heel gemakkelijk) kunt maken voor je kledingkast.

Maar niet alleen dat:

Context: waarom duurzaamheid ook in je kledingkast telt

Onze laatste Earth Overshoot Day vond plaats op 29 juli 2021; een jaar daarvoor nog op 22 augustus. (Hoewel we verwachtten dat deze dag in 2020 ergens eind juli al zou plaatsvinden, maakte de positieve (!) klimaatimpact van de pandemie op ons reis- en consumeergedrag, dat het dit jaar 'maar liefst' naar achteren werd geschoven tot 22 augustus.)

Hoewel we daarmee dus zo'n 3 weken wonnen, ten opzichte van de Overshoot Day van 2019, blijft staan...

...dat we vanaf dat moment met z'n allen alle grondstoffen hadden verbruikt die onze aarde per jaar eigenlijk kan produceren en aan afvalstoffen kan verwerken. We teren sindsdien dus op reserves die we lenen van de toekomst.

Dat is menens. We produceren dus te veel, consumeren te veel en laten daarbij veel te veel troep achter.

Wist je dat Nederland zelfs op 12 april dit jaar haar overshoot day alweer aantikt? Dat betekent dat als iedereen ter wereld zou consumeren alsof ze Nederlanders waren, Earth Overshoot Day al op 12 april 2022 zou vallen!

Problematisch, want elk jaar schuift deze datum verder naar voren.

Dit artikel gaat verder onder deze afbeelding.

 

earth en country overshoot days 2022

Wanneer je 'al best bewust' leeft

Die Overshoot Day cijfers schetsen een duidelijk beeld dat hoe we nu leven, niet houdbaar is. Maar niemand is te klein om een verschil te maken, toch? Misschien heb je je reisgedrag al getackled (dag - eigen - bezineauto voor de deur, hallo vliegschaamte die jou je behind toch steeds vaker in een treinstoel doet parkeren). Mischien eet je al steeds plantaardiger, lokaler en seizoensgebonden. Misschien bespaar je al volop energie in huis, doe je 't al 100% op groen of woon je zelfs superenergieefficiënt, bijgestaan door wat slimme huishoudelijke apparaten. Misschien shop je bewust zo verpakkingsvrij mogelijk en scheid je al heel rigoreus het afval dat je wél produceert. Om maar wat te noemen.

Dit artikel gaat verder onder deze afbeelding.

ben je al milieubewust bezig?

Ja, misschien doe je het al best aardig. Maar dan krijg je ineens een "Ja, en hoe doe je dat met kleren dan?" naar je hoofd geslingerd.

Oké, wat dan met je kleren?

Zó vervuilend (en oneerlijk) is de modeindustrie

De kledingindustrie is vanwege haar gigantisch lange productieketens en belachelijk energie-intensieve productie goed voor ongeveer een tiende van alle broeikasgassen die we met elkaar uitstoten. Dat is meer dan alle luchtvaart en zeevaart opgeteld! Van de kolossale hoeveelheden water die worden gebruikt in de leerindustrie, productie van zijde of niet-biologisch katoen, tot de ladingen benodigde chemicaliën: onze aarde raakt uitgeput.

Daar komt bij dat de levens van de mensen in de kledingindustrie (boeren, fabrieksarbeiders) en de dieren (voor hun vacht of huid, of om te eindigen als ingrediënt in cosmetica) vaak ronduit erbarmelijk zijn. In een nietsontziende drift naar winstmaximalisatie, worden zij volledig uitgebuit door de industrie.

Fast fashion on steroids: de frequentie van nieuwe collecties vliegen omhoog, de prijzen omlaag. Meer kopen, sneller vervangen. Met een florerende maar moordende miljardenindustrie en vuilnisbelten vol nauwelijks gedragen kleding tot gevolg. 'Fun' fact: elke seconde wordt er hoeveelheid kleding vergelijkbaar met de inhoud van een vuilniswagen verbrand of gedumpt. Het kost zoveel, maar het heeft een waarde van niets.

Lees ook:

Teammate Ineke werkt ondertussen aan een stevige bundeling over de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie en waarom de tegenhanger fair fashion zo ongelooflijk belangrijk is. Van de geschiedenis van fast fashion, de historie van slavernij en kolonialisme, kinderarbeid en onderdrukking van vrouwen en milieuracisme, maar ook over fair fashion, goede keurmerken en wat ze betekenen.

De impact van de pandemie op de kledingindustrie

Hoe wrong het huidige systeem is, wordt opnieuw pijnlijk blootgelegd door de coronacrisis. Tijdens de uitbraak kwamen fabrieken tot stilstand, het leveren van grondstoffen en halffabrikaten stokte en nu de wereld massaal stopt met het kopen van nieuwe kleding, wordt de kledingindustrie helemaal lamgelegd. Om pakhuizen vol onverkochte kleren te voorkomen, annuleren modebedrijven nu even massaal hun orders bij fabrikanten.

Faillissementen op de loer bij alle partijen, het geld is opeens verdwenen. In lagelonenlanden worden textielarbeiders bij de vleet ontslagen. Zelfs de jaren achtereen slinkende hoeveelheid kinderarbeid die we zien, schiet nu weer omhoog. Maar de harde waarheid is: hoe ongelukkig, onveilig en ongezond de kledingindustrie vaak ook is - miljoenen mensen in de armste landen en hun gezinnen zijn er volledig van afhankelijk.

Misschien begint er bij het lezen van dit stuk ook bij jou een radicaal idee te gisten. Wat nou als we het totaal anders gaan doen?

Dit artikel gaat verder onder deze afbeelding.

De 2022 gids voor duurzame kleding

— Het mooie beeldmateriaal in deze blog komt van duurzaam modemerk J-LAB3L. Shop de collectie hier »

De oplossing

Het grijpt allemaal in elkaar. Ben je je eenmaal bewust van alle ellende die de kledingindustrie aanricht, dikke kans dat je die dan niet meer wilt funden met jouw kostbare centen. Gelukkig wordt juist nu de weg vrij gemaakt voor duurzamere, eerlijke productie. Het is een kans voor investeren in het juiste. Op beter betaalde en schonere banen. Gepassioneerde bedrijfjes die het net zoals wij béter willen aanpakken, schieten uit de grond. De hoeveelheid fair chain merken en vegan ondernemingen groeien in een rap tempo. Dit is de toekomst.

Zoals onze eigen verkoper Marlieke (Wolf and Storm) het zo fijn zei deze week:

“Dat je ook in deze tijden het verschil durft te maken, is heel gaaf?. Hartverwarmend dat je naast je eigen problemen in deze tijd, ook nadenkt over vrouwen in donkere naaiateliers, dieren in erbarmelijke omstandigheden in naam van de mode en onze aarde die een flinke stoot heeft gekregen de afgelopen decennia. Je stem is belangrijker dan ooit, want de afgelopen weken is pijnlijk duidelijk geworden dat juist de bedrijven die het kunnen, alleen het verschil maken als ze daartoe gedwongen worden. Als er geen mensen zoals jij waren, zouden gemaakte orders binnen sweat shops niet eens betaald worden door grote kledingketens en zouden duizenden kledingarbeiders alweer aan het kortste eind trekken. De afgelopen jaren heeft een grote groep mensen een enorm verschil gemaakt en daardoor zijn er gelukkig steeds meer eerlijke merken gekomen. Laten we ervoor zorgen dat dat er alleen maar meer worden en dat als deze hysterie straks voorbij is, fair en minder het nieuwe normaal wordt.”


Maar let op:

Echt duurzaam bestaat niet

Als je vaker dit soort artikelen van mij hebt gelezen, dan heb je me het volgende vast al horen zeggen. Waar ik elk nieuw eerlijk merk of geproduceerd product, dat mens noch dier uitbuit en met minder milieubelasting tot stand is gekomen, volop toejuich, komt mijn enthousiasme niet zonder een belangrijke kanttekening.

Het produceren van kleding is in de kern natuurlijk nooit echt duurzaam: om kleding te maken is er (afhankelijk waarvoor je kiest, in meerdere of mindere mate) land, water, energie en allerlei chemicaliën nodig. Alle verbouw-, bewerk- en verwerkprocessen die nodig zijn om van vezel tot kledingstuk te komen, hebben een zekere impact op het milieu. Net als elk ander product dat je koopt, al dan niet jarenlang gebruikt of in je mond stopt. Het moet allereerst gemaakt worden, dan gebruik je het (hopelijk) op en daarna gooi je het weg. Dat proces is onlosmakelijk verbonden met het leven van de mens; bijna automatisch milieuonvriendelijk. Maar het is niet zo dat je hier geen positieve invloed op kunt uitoefenen.

Want als je dan iets nieuws koopt, dan kun je wel degelijk duurzamere keuzes maken. Gerecyclede materialen of vezels, in Europa gesourcede en met minder chemicaliën bewerkte materialen, pesticidevrij en met zo min mogelijk water verbouwd en bewerkt: er zijn absoluut milieuvriendelijkere keuzes te maken. Die biedt Shop Like You Give a Damn aan. Voor iedereen die het beter wil doen.

Dus heb je iets níet echt nodig, overweeg dan om het niet te kopen. Het scheelt onnodige, negatieve impact. Daarom zeggen wij: koop met compassie. Zo min mogelijk. Maar altijd vegan, fair en zo duurzaam als maar kan

Hoe? Zo:

Dit artikel gaat verder onder deze afbeelding.

fair fashion sustainable fashion duurzame fairtrade vegan kleding
— Het mooie beeldmateriaal in deze blog komt van duurzaam modemerk J-LAB3L. Shop de collectie hier »

7 tips voor een duurzamere kledingkast

Ja, ik had je aan het begin van dit artikel tips beloofd. Daar kwam je immers voor langs. Met de volgende tips trappen jij en je kledingkast de herfst- of zelfs al lenteschoonmaak van 2022 duurzaam af!

1. Herfst- of lenteschoonmaak Marie Kondo style

Oké, oké, ik beken: ook ik heb de Netflix serie Tidying Up with Marie Kondo gezien. Smullen, hoe dat heerlijke mens "Tsjing!" kirt wanneer iets onmiskenbaar 'joy sparkt'. Tot grote hilariteit mijnerzijds vouwt Stephan nu zijn kledingladen volgens haar zoete instructies op. Eerlijk: ze heeft een punt. Minimalisme geeft rust. Misschien heb je in deze gekke quarantaine-tijden wel wat tijd over hier en daar. En het is nu officieel lente. Een uitstekende tijd om een flinke lenteschoonmaak/opruimingsessie te ondernemen dus!

Mest je kledingkast eens uit. Houd alleen wat je draagt, wat je maar heel af en toe in bijzondere gelegenheden nodig zult hebben en/of wat gewoonweg een glimlach op je gezicht tovert. Wie weet wat voor schatten je nog aantreft. En de spullen waar je verrassend gemakkelijk afstand van kunt doen? Geef die weg, breng ze naar de kringloop, verkoop ze of stop ze, als je er écht niks meer mee kunt, in de textielbak. Maar probeer ze wel een tweede leven te geven.

Let op: de bedrijven achter de textielbakken vragen onsch allen deze week om tijdelijk even geen kleding in hun containers te werpen. Ook de handel in gebruikt textiel is namelijk stil komen te ligen en deze afvalstroom (waar normaal gesproken nog goed geld in zit) hoopt zich nu in een razend tempo op. Een goed verhaal voor een andere keer ??

Dit artikel gaat verder onder deze video.


2. Koop minder, maar zorgvuldiger

Als we even voortborduren op Marie: omarm minimalisme ook in je aankoopgedrag. Zoals ik onder Echt duurzaam bestaat niet » al aangaf: wees kritisch op wat je (denkt dat je) nodig hebt. Ga eens niet impulsief over tot een aankoop, maar wacht er eens een weekje mee. Vind je het dan nog steeds een must-have? En zat het wel écht mooi?

En vind net als vroeger de lol in het sparen voor iets dat je echt wilt hebben. Kijk voorbij vluchtige modetrends en focus op wat je echt nodig hebt en/of waar je je helemaal fantastisch in voelt – vaak iets dat je tientallen keren, hopelijk vele jarenlang, zult dragen. Helemaal als je weet dat je andere kledingstukken hiermee ook vaker zult dragen. Wie weet bouw je zo per ongeluk aan je eigen capsule wardrobe!
 

3. Wees kritisch: kies fair, sustainable en vegan

Wanneer je dan toch wat nieuws koopt, kies dan voor een item dat liefdevol gemaakt is. Dat er niet alleen mooi uitziet, maar ook een mooi verhaal met zich meedraagt. Lief voor je medemens, lief voor de andere dieren en lief voor de aarde. Ik merk dat ik zelf meer ben gaan genieten van dit soort items, die kostbaarder voelen dan de goedkope 'wegwerp'-items die ik vroeger nog wel eens kocht. Gelukkig vind je dit soort items tegenwoordig in alle prijsklassen.

Weet je niet waar je moet beginnen? Shop je de collectie van Shop Like You Give a Damn, dan zul je zien dat ze voldoen aan (enkele tot een mooie handvol van) deze 14 sociale en milieucriteria. Bekijk ze zeker eens, ze zullen je helpen om te filteren op de voorwaarden die je na aan het hart hebt liggen. Zo kun je stijlvol, ethisch verantwoord en met een gerust gemoed shoppen!


4. Fast fashion, slow fashion

Laat je niet onnodig opjutten door trends. Je hóeft niet het nieuwste van het nieuwste te hebben om er geweldig uit te zien. Sterker nog, ontwikkel jij je eigen, tijdloze stijl waarin niet ook de rest van de mensen in een gemiddelde straat in loopt, dan maak je juist indruk. Marieke Eyskoot zei dat zo mooi: "Koop wat je wilt, in plaats van wat je ziet."

Vul je kledingkast op zo'n manier, dat je er over een jaar, vijf jaar, hell, tien jaar nog steeds in zult lopen. Laat het met je meegroeien, dress it up, vind jouw signature style. Slow fashion is duurzamer, krachtiger en, als je investeert in echte kwaliteit, uiteindelijk ook fijner voor je portemonnee
 

5. Verzorg je kleding goed & repareer

Niet alleen het maken en het bij jou thuis afleveren van een kledingstuk heeft impact op het milieu: jouw huishoudelijke keuzes hebben ook effect. Goed verzorgen maakt namelijk een wereld van verschil. Zo doe je het langst met je kledingstuk – waardoor het relatief ook minder uitstoot heeft.

Was bijvoorbeeld alleen als het móet en wanneer een dagje uithangen vanuit je raam/balkon/tuin niet voldoende is voor een fris gevoel. Draai je wassen gerust wat kouder en liever zonder agressief wasmiddel of wasverzachter. Laat je droger links liggen en laat je was drogen aan de lucht.

En raak niet van de leg als er ergens een keer een knoopje van af springt of je ergens een gat in hebt gewerkt. Je oude of kapotte kleding kun je prima laten repareren door je vader, of, wanneer hij een keertje geen tijd/zin heeft: een lokale kleermaker (#SupportYourLocals!). Schoenen en tassen: zelfde verhaal. Kleine moeite, en zo kun je nog veel langer genieten van dit fijne item!

Dit artikel gaat verder onder deze afbeelding.

kleding goed verzorgen en repareren
 

6. Huren scheelt kuren

'Huurcouture', las ik laatst ergens. (Ghehe. Woordgrapjes, daar kan deze Kim goed van genieten.) Heb je een Speciale Gelegenheid waar je je in je stralendste zelf wil vertonen, maar die een outfit vergt die je beslist niet (veel) vaker zult dragen? Overweeg dan eens een mooie outfit te huren. Het is de milieuvriendelijkste keuze die je dan kan maken, én het scheelt je geld, én zo verschijn je elke Speciale Gelegenheid weer helemaal in het nieu- eh, anders
 

7. Tweedehands heet nu vintage en is helemaal hip

In dezelfde categorie: ook voor de niet-Speciale Gelegenheden kun je natuurlijk kiezen voor een pre-loved item. Allereerst is afdragen wat je al in je kast hebt liggen, natuurlijk altijd een goed idee. Maar je hoeft je collectie vervolgens niet altijd aan te vullen met iets nieuws. Swap parties, vintage winkels, marktjes of ‘gewoon’ tweedehands on- en offline - afhankelijk van hoeveel moeite je wilt doen (het kan wat speurwerk zijn), zijn er talloze opties.

Zo red jij, soms wel voor een prikkie, een paar kostbare items van die voorbesproken vuilniswagen die elke seconde een berg aan (on)gedragen kleding op een vuilnisbelt stort, hoeven er geen nieuwe grondstoffen in een nieuw kledingstuk worden gestoken én heb jij iets waar misschien wel niemand anders in loopt. Driedubbel mooi!