INFORMATIE & INSPIRATIE OVER (VEGAN) COSMETICA & LIFESTYLE

Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

Je leven verduurzamen in 3 simpele stappen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Je hebt altijd van die mensen die je altijd afkraken. “Je bent wel vegan, maar stapt nog wel in het vliegtuig. Lekker egoïstisch als je het hebt over het milieu?!” Uhm… heb ik ergens de wedstrijd gemist? Moeten we niet gewoon kijken naar wat je zelf kunt en wil bijdragen en elkaars duurzaamheidsacties omarmen. Dat jouw weg naar een duurzaam leven begint bij niet het stoppen met vliegen en wel vlees blijft eten en ik door vegan te eten, maar wel in het vliegtuig te stappen, is toch juist mooi?! Beiden zijn wij bezig met duurzaamheid en werken we aan een duurzaam leven. We realiseren ons wat er gebeurt en kiezen ervoor, op een andere manier weliswaar, actie op te ondernemen voor een duurzaam leven. Wie weet komen we uit eindelijk, na dat we stapje voor stapje duurzamer worden, steeds dichterbij elkaar uit. Dat zou super zijn! Maar voor nu, zou ik juist willen zeggen:

Iedereen die op zijn of haar manier bewuster met het mileu omgaat, is goed bezig! Keep up the good work!

Monique Schoofs

Dat gezegd hebbende, is overstappen naar een nieuwe manier van leven, duurzaam leven, nooit makkelijk. Dat zal ook de reden zijn wat bovenstaande discussie oproept, verwacht ik. Allereerst, moet je weten wat je opties zijn, wat kun je allemaal doen om duurzamer te leven om vervolgens te kijken hoe je ze in je huidige manier van leven vormt.

Stap 1: weet wat je shopt

Doordat je iets al jaren op een bepaalde manier doet, sta je er niet eens meer bij stil. Je gooit altijd dezelfde spullen in je boodschappenmandje. Weet je eigenlijk waar je je geld aan uitgeeft? Zijn die gekozen producten wel van toevoeging voor je gezondheid of zit je mandje vol met troep? Misschien kun je wel minderen met die troep en je geld juist uitgeven aan producten die voedzaam en gezond zijn.

 

Hetzelfde geldt voor vlees, vis, boter, kaas en eieren. Stuk voor stuk dierlijke producten die een enorme negatieve impact hebben op het milieu. De vee-industrie is de grootste milieuvervuiler en veroorzaker van de klimaatverandering. Als het gaat om duurzamer leven, kun je het beste gewoon dierlijke producten in de schappen laten staan.

 

Hetzelfde geldt voor cosmetica en schoonmaakmiddelen. Die bevatten nog heel vaak dierlijke ingrediënten en zijn daardoor geen milieuvriendelijke keuze. In het geval van cosmetica is het belangrijk te weten op welke dierlijke ingrediënten je moet letten.

Ontdek welke dierlijke ingrediënten dat zijn…

 

Kortom,

  • Weet waar je je geld aan uitgeeft
  • Beoordeel of het bijdraagt aan je gezondheid
  • Vermijd dierlijke voeding, cosmetica en schoonmaakmiddelen

Stap 2: kopieer je goeie gedrag

De meeste mensen beginnen met het verduurzamen van de boodschappen. Ben je daarmee goed op dreef. Kijk dan eens of je deze aanpak kan uitbreiden naar bijvoorbeeld je energieverbruik,  waterverbruik en afvalscheiding. Draai de verwarming ’s nachts uit en douch wat minder lang. Of pak de fiets eens naar het werk (als dat kan), in plaats van de auto. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee én gezondheid!

Stap 3: geniet en wees trots!

Als je na een tijdje merkt dat het je nieuwe duurzamere leefstijl je prima afgaat, dan geeft dan een voldaan gevoel! Het tovert een lach op je gezicht. Je zet stapjes naar een duurzamer leven en een duurzamere wereld en daar mag je best trots op zijn. Geniet er ook gewoon van.

Monique be vegan-duurzaam-leven

Hoe pak ik het aan?

Ik kies ervoor om minder te kopen, zowel kleding als woonaccessoires. Ik geniet van schappen die niet overvol zijn en uitpuilen en zorgen voor rust en overzicht. Daarnaast eet ik 95% vegan, gebruik ik vegan cosmetica en draag ik zoveel mogelijk vegan kleding. Ik ga met OV naar het werk en bij geen regen – want doorweekt aankomen op mijn werk vind ik niet cool -, loop ik naar het station (2x 25 minuten per dag). Verder zijn mijn vriend en ik aangesloten bij een duurzame bank, kiezen wij voor groene energie en zetten we de kachel ’s avonds uit.

Zijn er nog verbeterpunten? Ja, zeker! Afvalscheiding wordt mijn volgende project.

Wordt het verduurzamen van je cosmetica jouw eerste stap?

Neem dan snel een kijkje in onze shop! Je bent er aan het juiste adres voor vegan en natuurlijke make-up en cosmetica die perfect passen bij een duurzaam leven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!