INFORMATIE & INSPIRATIE OVER (VEGAN) COSMETICA & LIFESTYLE

Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

Dierproefvrije cosmetica

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Koop jij graag producten die getest zijn op dieren? Waarschijnlijk is het antwoord hierop nee. Jouw voorkeur gaat toch ook uit naar dierproefvrije cosmetica? Toch wordt er nog veel op proefdieren getest. Hoeveel proefdieren zijn er in Nederland? Wat gebeurt er met hen? En zijn er wetten voor? Ik leg het je uit.

 

115 miljoen proefdieren 

Wereldwijd wordt het aantal dieren dat jaarlijks gebruikt wordt in dierproeven geschat op 115 miljoen, waarvan 12 miljoen in Europa, en een half miljoen in Nederland (Animal Rights).

In de Benelux worden jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen proefdieren gebruikt. Daarnaast worden er ook nog eens ongeveer 1 miljoen dieren afgemaakt door kwekers omdat ze niet het juiste geslacht hebben of omdat ze te veel gefokt zijn. (ADC).

 

Het lot van proefdieren

Bestempeld als laboratoriumdier worden hun lichamen ter beschikking gesteld van de dierproefindustrie. “Om lichamelijke ziekten en gebreken van de mensen te bestuderen, worden bij gezonde dieren ziekteverschijnselen of lichamelijke gebreken geïnduceerd” (Animal Rights). Denk aan (ADC & Animal Rights):

  • Injecteren van ziektes.
  • Het breken van botten.
  • Het slikken van chemische stoffen.
  • Het beschadigen van vitale organen zoals hart, lever, longen, zenuwstelsel en hersenen door chirugisch ingrepen.
  • Het blind of doof maken van dieren.
  • Zwangere dieren ondergaan experimentele behandelingen en ingrepen om zieke of gebrekkige jongen voort te brengen.

Dieren heb gevoel, net als de mens. Ze kunnen angstig en verdrietig zijn en ervaren pijn. Je kan er onder deze gruwelijke omstandigheden wel vanuit gaan dat dat het geval is.

 

Zijn er alternatieven voor dierproeven? 

Het is ingewikkeld om een biologisch systeem na te bouwen dat alle biologische processen van het menselijk lichaam natuurgetrouw nabootst. Dit is wel nodig om producten te kunnen testen. Want alleen zo kan er vastgesteld worden of ingrediënten schadelijk zijn voor de mens. Toch zijn er de laatste jaren goede resultaten geboekt. Zo zijn er ontwikkelingen van een kunsthuid met menselijke cellen. Wanneer een alternatieve methode ontwikkeld is, wordt dit gevalideerd en goedgekeurd door de EU op dierproeven definitief te stoppen (Nederlandse Cosmetica Vereniging).

 

Wetgeving

Wat werd er wettelijk vastgesteld?

1997: Dierproeven voor de ontwikkeling, veiligheid en werkzaamheid van cosmetische producten zijn in Nederland verboden volgens de Wet op Dierproeven.

2004: Het is bij wet verboden om cosmeticaproducten op dieren te testen in de EU.

2009: Er worden in Europa geen ingrediënten meer getest op dieren. En een handelsverbod treed in werking waardoor de verkoop van cosmetica als het product of de ingrediënten zijn getest op dieren, binnen én buiten de EU, verbied. De vraag is echter, in hoeverre dit wordt gecontroleerd.

“De nieuwe cosmeticawetgeving eist dat er vanaf 2013 geen cosmetica meer op de Europese markt is, waarvan de veiligheid van cosmetica en de ingrediënten in cosmetica op dieren getest is.” (Nederlandse Cosmetica Vereniging).

 

Maar wordt er ook gecontroleerd?

Er zijn nog gewoon landen waar op dieren wordt getest. Neem China als voorbeeld. In China is het uitvoeren van dierproeven zelfs een verplicht onderdeel van de procedure om cosmetica veilig te laten verklaren. Cosmeticamerken betalen hier voor en maken daarbij dus de bewuste keuze op hun producten op dieren te testen. Deze producten weten hun weg toch te vinden naar Europa, ongeacht het handelsverbod (Naoki).

 

De consument gefopt

Om het nog een tandje erger te maken, foppen veel cosmeticamerken en webshops de consument die liever geen dierproeven willen zien. Zij vertellen dat hun producten dierproefvrij zijn terwijl dat soms maar deels waar is. Het eindproduct kan dierproefvrij zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat dit eindproduct ingrediënten bevat die op dieren zijn getest. Of.. ze laten dierproeven uitvoeren door een derde partij  waardoor ze kunnen verklaren dat zij zelf geen dierproeven doen. Allemaal erg ingewikkeld voor jou als consument. (Naoki).

 

Dierproefvrije cosmetica

Gelukkig zijn er voldoende alternatieve op de markt. Deze producten vind je zeer binnenkort terug in de shop van BE VEGAN. Alle cosmetica-producten in deze shop zijn vegan & dierproefvrij. Daar hoeven jullie je dus geen zorgen om te maken. Dat heb ik al gedaan 😉 Hier alvast een voorproefje:

 uoga uoga sparkle oogschaduw

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!