INFORMATIE & INSPIRATIE OVER (VEGAN) COSMETICA & LIFESTYLE

Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

De stap naar dierproefvrij: do’s and don’ts

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Ben je van plan om over te stappen op dierproefvrije producten, dan ben je lekker bezig! Omdat een goed begin het halve werk is, maak je een vliegende start met deze lijst: dierproefvrij: do’s and don’ts.

1. Het konijnenlogo

  • Don’t

Ga er niet vanuit dat als er een konijnenlogo op de verpakking staat, het product ook dierproefvrij is. Er zijn namelijk geen beperkingen die bedrijven ervan weerhouden om een konijnenlogo op hun product te zetten. Jij denkt daardoor mogelijk dat het dierproefvrij is, terwijl niets minder waar is. Allemaal erg misleiden, maar niet verboden. 

  • Do

Zorg ervoor dat je de officieel gecertificeerde diervriendelijk konijnenlogo’s  ent, zodat je je niet kun laten misleiden. Alleen bij deze logo’s weet je zeker dat het product dierproefvrij is. Zoals de Leaping Bunny. Hierbij keurt een derde partij het product dat voldoet aan een reeks dierproefvrije standaarden goed. 

dierproefvrij-do's-and-don'ts-cruelty free leaping bunny keurmerk

2. Navraag doen bij producenten

  • Don’t

Vraag je aan een bedrijf of hun producten dierproefvrij zijn, dan kan het antwoord onvolledig zijn. Bedrijven die op dieren testen, kunnen natuurlijk nog steeds gewoon zeggen dat hun producten dierproefvrij zijn. De term dierproefvrij is subjectief, wat het lastig meetbaar maakt. 

  • Do

Ga je navraag doen bij een product, wat ik heel goed begrijp, want bij veel producten weet je gewoon simpelweg niet of het dierproefvrij is ja of nee, vraag dan niet hun producten dierproefvrij zijn, maar vraag of ze op dieren testen. Daar is niks subjectiefs aan. Stel eenvoudige vragen om een verkeerde interpretatie te voorkomen. Hetzelfde geldt voor “veganistische” ingrediënten. Vraag liever of de producten van dierlijke oorsprong of bijproducten zijn, zoals: honing, bijenwas, lanoline, etc. 

3.  China en dierproeven

  • Don’t

Ga er niet automatisch vanuit dat producten die in China worden geproduceerd, ook automatisch op dieren zijn getest. Het is inderdaad zo dat producten die in China worden geproduceerd op dieren MOETEN worden getest, maar let op: dat geldt alleen voor de producten die ze verkopen op het vastenland van China. Kortom, voor producten die wel in China zijn geproduceerd, maar niet in China worden verkocht, zijn dierproeven niet wettelijk verplicht. 

  • Do

Wil je dus weten hoe het zit, vraag de producten dan of ze verkopen aan het vastenland van China. Als het antwoord ja is, dan weet je genoeg. Deze informatie vind je niet altijd online, dus het stellen van deze vraag is dan noodzakelijk om te achterhalen of het product wel of niet dierproefvrij is. 

dierproefvrij-dos-and-donts-cosmetica-dierproefvrij-dierproeven

4. EU en dierproeven

  • Don’t 

Ga er niet zomaar vanuit dat alles wat je koopt in de EU, niet op dieren is getest. Ja, het is waar de de EU een absoluut verbod heeft op de verkoop en marketing van cosmetica en ingrediënten die op dieren zijn getest. Echter, is dit niet helemaal waterdicht. Deze regel heeft namelijk geen betrekking op internationale merken die elders in de wereld verkopen waar dierproeven kunnen plaatsvinden. Zoals op het vastenland van China. 

  • Do

Een klein onderzoekje naar de merken die je koopt is daarom wel op z’n plaats. Dat geldt dan vooral voor merken die internationaal aanwezig zijn. Wanneer een internationaal merk aangeeft dat ze niet op dieren testen volgens het EU-verbod, dan kun je je afvragen of ze dat buiten de EU niet wel doen. 

Zoals je ziet, vergt het toch wat meer oefening om uiteindelijk je weg te vinden naar 100% dierproefvrije producten. Hopelijk heb ik je daarbij niet ontmoedigt, maar inzicht gegeven in waar op te letten. Ik wens je heel veel succes toe in je zoektocht en onthoud: de dieren zullen blij met je zijn, met elke stap die je zet naar 100% dierproefvrij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!