• gratis verzending vanaf €50,-
 • gratis retourneren
 • binnen 1 tot 3 werkdagen in huis
 • 100% natuurlijk, vegan & dierproefvrij
 • 100% natuurlijk, vegan & dierproefvrij
No products in the cart.
Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

De 5 grootste vegan instinkers

Toen ik inmiddels alweer BIJNA 2 jaar geleden (woehoeee) een vegan leefstijl introduceerde bij mijzelf en plantaardige gerechten ging testen en toetsen,

Nagellakremover: met of zonder aceton?

Dat er aceton in nagellakremover zit, weten we. Dat je ook voor een acetonvrije nagellakremover kunt kiezen, weten we ook. Weet je

De Voedsel Voetafdruk

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Nederlandsers zijn vleeseters. Het zit in onze cultuur. Maar wat is de voedsel voetafdruk hiervan? Wij zochten het voor je uit.

 

De vleesetende Nederlander

In 2016 at de gemiddelde Nederlander 76,8 kilo vlees (gewicht is incl. beenderen) per persoon waarvan:

 • 36,5 kilo varkensvlees,
 • 22,2 kilo pluimveevlees, en
 • 15,4 kilo rundvlees.

Het overige aandeel bestaat uit schapen- en geitenvlees en paardenvlees. De gemiddelde vleesconsumptie per gemiddelde Nederlander is voor het eerst sinds 2009 jaar weer stijgende (Wageningen University & Research, 2017). Naast vlees zijn we in Nederland ook niet vies van een stukje kaas of een glaasje melk op zijn tijd. Dat hoort bij onze cultuur en daar zijn we vrijwel allemaal mee opgegroeid. Maar denken we wel eens na over de gevolgen van deze producten? Velen kennen de beelden die stichting WakkerDier verspreidt om dierenleed in de vee-industrie aan het licht te brengen. De vee-industrie heeft echter niet alleen gevolgen voor de dieren zelf, maar ook voor onze planeet. Hoe dit zit? In dit artikel benaderen we de watervoetafdruk en ecologische voetafdruk van onze voedselkeuze.

 

De impact van de vee-industrie op het klimaat 

Het produceren van voedsel kost veel grondstoffen. Denk bij de vleesindustrie aan kunstmest en brandstof voor landbouwvoertuigen. FAO (2006) geeft aan dat wereldwijd 18% van de door mensen veroorzaakte broeikasgassen te verwijten is aan veeteelt. Worldwatch (2009) wijst vervolgens op verschillende fouten in de onderzoeksmethode die FAO hanteerde en komen zelf op een aandeel uit van 51%. Wie in deze ook gelijk heeft, we kunnen concluderen dat de veeteelt verantwoordelijk is voor een aanzienlijk aandeel op de broeikasgassen die terechtkomen in de atmosfeer.

De bevolking groeit dus de vraag naar vlees groeit. De FAO verwacht dan ook dat de wereldwijde consumptie van vlees per persoon in 2050 met 40 procent is toegenomen ten opzichte van 2010. Tegelijkertijd is er minder plek voor veeteelt omdat stedelijke gebieden zich ook uitbreiden.

 

De watervoetafdruk van onze voeding

Om te begrijpen wat de invloed van onze voedingskeuze is op het milieu berekenen we de watervoetafdruk. Aan het gehele productieproces om gebruiksvoorwerpen, kleding en eten te maken, komt veel water te pas. Dit noemen we de watervoetafdruk, of water footprint. In andere woorden weergeeft de watervoetafdruk de hoeveelheid zoet water dat nodig is om goederen te produceren.

 

Water voor vlees

We zien dat vlees proportioneel veel water vraagt tijdens de productie. Bij een biefstuk van 150 gram is dat zelfs 2.312 liter water! Maar als je bedenkt dat een koe  alleen al 100 tot 150 liter water drinkt per dag is dat ook niet heel gek. Bovendien is er ook nog water nodig om zijn voedsel te produceren, zijn stallen schoon te maken, hem te transporteren, hem te slachten, zijn vlees te verwerken en te verpakken om het stukje vlees vervolgens te koelen en te verkopen aan de consument.

De watervoetafdruk van een stukje biefstuk staat gelijk aan:

 • 45 keer douchen (NOS, 2014),
 • 10 keer met de auto door de wasstraat (RTL Nieuws, 2016) en
 • 257 keer de wc doortrekken (Praktisch Duurzaam).

 

Water voor plantaardige voeding

Een sojaburger van 150 gram heeft een watervoetafdruk van 158 liter. Water wordt hierbij gebruikt tijdens de productie van sojabonen waar vervolgens sojamelk van wordt gemaakt welke als basis wordt gebruikt voor de burger. Ook tijdens de verpakking van het product komt er water aan te pas. Naast soja wordt er in dit geval ook soja melkpoeder, sojapasta, uien, groene paprika en wortels aan toegevoegd. Ook hiervan wordt het waterverbruik meegerekend (Ecological Indicators, 2012). Een sojaburger past perfect in een veganistische leefstijl.

 

Vlees versus plantaardig

Wanneer we een sojaburger en biefstuk van 150 gram naast elkaar neerleggen en vergelijken op watervoetafdruk kunnen we het volgende zeggen:

“De watervoetafdruk van een sojaburger is 0,07% ten opzichte van een stukje biefstuk.”

De gemiddelde wereldwijde watervoetafdruk (The Water Footprint Network):

 

Uitstoot broeikasgassen door voeding

Aanvullend op de watervoetafdruk bekijken we de CO2-uitstoot door voeding. Milieu Centraal stelt dat er per huishouden van gemiddeld 2,8 personen jaarlijks 5,6 ton CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door voeding. Hier wordt het energieverbruik door het bewaren en bereiden van de voeding niet meegerekend. Deze jaarlijkse CO2-uitstoot kan worden opgedeeld over vier voedingsgroepen:

 1. Vlees en vis – 1,8 ton CO2,
 2. Zuivel en eieren – 1,1 ton CO2,
 3. Groente en fruit – 0,5 ton CO2 en
 4. Overige – 2,2 CO2.

Meer dan de helft (52%) is dus toe te schrijven aan dierlijke voeding (Zuivel en Gezondheid, 2017).

 

CO2 door vlees

In vergelijking tot plantaardige voedingsmiddelen zijn dierlijke voedingsmiddelen verantwoordelijk voor een hogere uitstoot aan broeikasgassen. Onderstaande tabel weergeeft de uitstoot van broeikasgassen in CO2 kilo equivalent per product, per portie. Dit is een rekeneenheid om de bijdrage van broeikasgassen aan het broeikaseffect onderling te kunnen vergelijken. Dit is gebaseerd op het GWP, Global Warming Potential. De mate waarin een gas bijdraagt aan het broeikaseffect. Als voorbeeld heeft methaan een GWP van 21 CO2-equivalent. Dat betekent dus dat 1 kilo methaan over een periode van 100 jaar 21 keer meer aan het broeikaseffect bijdraagt dan 1 kilo CO2 (Planbureau voor de Leefomgeving). Zichtbaar is dat lam en rundvlees grote uitschieters zijn en dus het grootste effect heeft op het broeikaseffect ten op lichte van overige voedingskeuzes (Green Eatz).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!