Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

China een stap dichter bij het verbieden van dierproeven op cosmetica 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

We vieren feest, want ook China stopt – deels – met dierproeven. Yes yes yes! Dat maakte Gansu Province National Medical Productions Association bekend. 

Concreet worden post-market tests van cosmetica die worden geïmporteerd naar China of in China worden geproduceerd dierproefvrij. Dat is toch mooi een stap dichterbij een compleet verbod op dierproeven. 

 

De kleine lettertjes

Dat China helemaal stopt met dierproeven, is dus niet helemaal waar. Als je bovenstaande zin goed gelezen en ontleed hebt, zul je dat wellicht hebben gezien. Pre-market tests zijn namelijk de uitzondering op de regel. Daarmee wordt de periode voorafgaand aan het eindproduct bedoeld. Denk aan de losse ingrediënten die nodig zijn om samen het cosmeticaproduct te vormen. Althans, dat is mijn opvatting. Een beetje vaag blijft het wel als je het aan mij vraagt.

 

Een grote stap in de goede richting

Uiteraard, is het niet zo dat China van de een op de andere dag – grotendeels – dierproefvrij is. Nee. Maar beweging is er zeker! De dag dat dierproeven op cosmetica compleet bij wet worden verboden in China komt dichterbij. 

 

Maar wacht even.. werd er nog op dieren getest dan?

Helaas, maar waar, het antwoord is ja! 

Wereldwijd wordt het aantal dieren dat jaarlijks gebruikt wordt in dierproeven geschat op 115 miljoen, waarvan 12 miljoen in Europa, en een half miljoen in Nederland (Animal Rights). In de Benelux worden jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen proefdieren gebruikt. Daarnaast worden er ook nog eens ongeveer 1 miljoen dieren afgemaakt door kwekers omdat ze niet het juiste geslacht hebben of omdat ze te veel gefokt zijn (ADC). 

 

Hoe zit het in Nederland? 

“De nieuwe cosmeticawetgeving eist dat er vanaf 2013 geen cosmetica meer op de Europese markt is, waarvan de veiligheid van cosmetica en de ingrediënten in cosmetica op dieren getest is” (Nederlandse Cosmetica Vereniging).

 

Betekent dat, dat de te kopen producten in Nederlands altijd dierproefvrij zijn?

Nee. China is daar het beste voorbeeld van. Tot recentelijk was het uitvoeren van dierproeven zelfs een verplicht onderdeel van de procedure om cosmetica veilig te verklaren. Cosmeticamerken betalen hier voor en maken daarbij dus de bewuste keuze om hun producten op dieren te testen. Deze producten weten hun weg toch te vinden naar Europa, ongeacht het handelsverbod (Naoki). 

 

cruelty free leaping bunny keurmerk

Het keurmerk Cruelty Free

Je weet nu dat er nog steeds cosmetica te koop is in Nederland dat op dieren is getest. Hoe achterhaal je of dat bij jouw cosmetica aankoop het geval is? Dan heb ik het over een dierproefvrij eindproduct én afzonderlijke ingrediënten die gebruikt zijn. 

Is dat het geval, krijgt het product een Cruelty Free keurmerk. Ook wel bekend als Leaping Bunny. Dit keurmerk vind je op cosmetica en schoonmaakmiddelen die niet zijn getest op dieren. Cruelty Free is een internationaal keurmerk en wordt door onafhankelijke instanties gecontroleerd.

Een aantal merken, waaronder Uoga Uoga, Happy Vegan & Nordics, zijn ook dierproefvrij, maar hebben geen keurmerk. Dat is in the end namelijk ook gewoon een commerciële bedoeling waar niet elke partij aan mee kan of wil doen.

Wellicht vind je dit ook interessant? Blog: dierproefvrije cosmetica

 

uoga uoga sparkle oogschaduw   vegan sheetmask relax   charcoal tandpast

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!