INFORMATIE & INSPIRATIE OVER (VEGAN) COSMETICA & LIFESTYLE

Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

5 soorten vegans

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Vegans zijn er allerlei soorten en maten. Vijf stuks, welgeteld. De beweegredenen en voedingspatronen van deze vijf soorten veganisten lopen uiteen. Ook al klinkt dat wat oneerbiedig – vijf soorten vegans-, zo bedoel ik  het niet. 

>> Stuk voor stuk hebben zij een bewuste voedings- en leefstijlkeuze gemaakt en dat kan ik alleen maar bewonderen!

Dit zijn ze dan.

1. Ethische vegan

De ethische vegan eet plantaardig om de voor hem of haar belangrijkste reden, namelijk: het streven naar een meer zorgzame, medelevende lifestyle met oog voor elkaar. De ethische vegan droomt ervan de exploitatie van dieren te beëindigen en begint daarmee door er zelf mee te stoppen.

 

Be the change you wish to see in the world!

Mahatma Gandhi

Dat betekent niet alleen plantaardig eten, maar ook het vermijden van dierlijke ingrediënten in cosmetica, cosmetica die op dieren zijn getest, maar ook het dragen van wol, zijde, leer en het bezoeken van dierentuinen en aquariums.

2. Whole food vegan

Whole food, plant-based betekent eigenlijk dat je als vegan zo veel mogelijk ‘hele’ producten gebruikt en zo min mogelijk kookt met behulp van pakjes, zakjes en toevoegingen. Producten die uit de grond komen, daar gaat het om. Puur natuur dus. 

Vegan afvallen met een whole food plant-based dieet werkt bovendien heel goed! Zo ben ik zelf ook begonnen en daarmee 4 kilo afgevallen. Hoe kan dat? Door het vermijden van vlees en zuivel, haal je automatisch veel verzadigde vetten weg. Vervang je dit vervolgens door pure ingrediënten – dus: die uit de grond komen en niet uit zakjes – dan krijg je al snel minder calorieën binnen. Dan val je vanzelf af. 

De beweegreden hiervoor is veelal een gezondheidsreden. Deze groep blijft daarom (mogelijk) nog dierlijke producten gebruiken zoals leer, zijde en honing. 

raw vegan

3. ‘Rauwe vegan’

De letterlijke vertaling van Raw Vegans klinkt niet helemaal lekker zoals je ziet, maar toch… Raw vegans kiezen ervoor om ongekookte of opgewarmde ingrediënten te eten, komen voornamelijk uit op:

  • Fruit
  • Groenten
  • Noten
  • Zaden
  • Granen

Dit voedingspatroon wordt vaak gekozen om gezondheidsredenen. Het kan ook zo zijn dat je voor deze vorm kiest omdat je de “Raw Till 4” volgt. Dit houdt in dat je tot 16:00 uur rauw eet, onbeperkt onbewerkte koolhydraten, veel fruit, weinig vet en plantaardig. En na 16:00 uur eet je een warme, koolhydraatrijke en vetarme maaltijd. Dit lifestyleplan is ontwikkeld door YouTube vlogger Freelee the Banana Girl. 

4. High Carb Low Fat Vegan

HCLF veganisten eten enorme hoeveelheden koolhydraten in de vorm van fruit, groenten en granen en zo weinig mogelijk vetten. Veel raw vegans volgen het HCLF voedingspatroon, wat ook wel 80/10/10 wordt genoemd. Hierbij volgen vegans het  80/10/10 dieet volgen waarbij je 80% koolhydraten, 10% vet en 10% eiwit eet.

duurzaam-milieu

5. Milieubewuste vegan

Meer en meer mensen proberen veranderingen aan te brengen in hun dagelijks leven om beter voor onze planeet te zorgen. De massaconsumptie van vlees en zuivel legt veel druk op het milieu met klimaatverandering als gevolg. Daarbij raken veel dieren hun natuurlijke habitat kwijt door ontbossing. De milieubewuste vegan wil zijn of haar ecologische voetafdruk verkleinen en zijn of haar impact op het milieu verminderen en kiest er daarom voor een vegan leefstijl. 

Dat waren ze dan, de 5 soorten vegans. Als ik mijzelf in een hokje moet plaatsen, al ben ik daar minder van, dan past de Whole Food Vegan het beste bij mij. Dat wil niet zeggen dat ik nooit meer iets uit een zak eet, zoals chips, – guilty -, maar wel dat ik er in geloof dat je erbij gebaat bent wanneer je het zoveel mogelijk houdt bij pure ingrediënten. 

En hoe zit het met jou? Wat voor soort vegan ben jij –als je al vegan bent-?

Veganize óók je make-up tasje!

Veel vegans kijken dus niet enkel naar hun voedingspatroon, maar ook naar hun algehele lifestyle. Cosmetica maakt daar een terugkerend onderdeel van uit. Zelfs een dagelijks terugkerend onderdeel voor de meeste vrouwen. Wil je weten welke cosmetica vegan is? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!