INFORMATIE & INSPIRATIE OVER (VEGAN) COSMETICA & LIFESTYLE

Monique Schoofs
Monique Schoofs

Auteur | Eigenaar BE VEGAN

Nieuwste artikelen:

De 5 grootste vegan instinkers

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Toen ik inmiddels alweer BIJNA 2 jaar geleden (woehoeee) een vegan leefstijl introduceerde bij mijzelf en plantaardige gerechten ging testen en toetsen, kwam ik er achter dat er een hoop vegan instinkers op de loer liggen. Dat vlees, zuivel en eieren dierlijk zijn, spreekt voor zich. Ja, duhh! Maar dat er dierlijke ingrediënten zitten verstopt in bijvoorbeeld chips, daar had ik eigenlijk nooit zo over nagedacht. Daarom deel ik voor de beginnende vegan mijn 5 grootste vegan instinkers. Zo, ben jij in ieder geval beter voorbereid 😉 

vegan-snoep-napoleon

1 Snoep

In bijna al het snoep zitten dierlijke ingrediënten verwerkt.

 • In snoep zit gelatine
 • In drop zit gelatine
 • In kauwgom zit lanoline
 • In pepermunt zit gelatine

Ik was een enorme zoetekauw, maar ben sinds dat ik vegan ben enorm geminimaliseerd in mijn snoeperijen. Eigenlijk best een fijn, bijkomend voordeel toch?

Deze snoepjes eet ik als vegan, als ik al snoep…

 • Napoleon ballen – al ben ik hier laatst serieus een keer bijna in gestikt, dus deze sla ik voorlopig ook maar over.
 • Redband aardbeien 
vegan-chips-instinkers

2 Chips

Ik ben gek op chips. Maar écht! Dan is het toch behoorlijk zuur om te ontdekken dat heel veel chips niet vegan is. 

 • In chips zit namelijk vaak karnemelk- of melkpoeder.

Zo ook in mijn altijd favoriete paprikachips. 

Dus nu, als ik zoute snaaizin heb, eet ik een van deze vegan-proof chips:

 • Pringels paprika
 • Lays oven Naturel
 • AH kronkels paprika
 • Croky paprika

Er zijn er nog veel meer gelukkig – wel merendeel naturel of tortilla chips, dus hopelijk houd je daarvan 😉

vegan-koekjes-oreos

3 Koekjes

Bij de koffie hoort een… Juist ja: koekje. 

 • In een koek zit vaak ei en/of melk.

Dus, voor welke vegan koekjes ga ik?

Met stipt op 1 zijn dat Oreo’s. Maar ook de koeken van BioToday vallen bij mij goed in de smaak. Verder kun je denken aan Lotus koffieleutjes, diverse Verkade koeken zoals de kletskoeken en granola koekjes. 

4 Groene pesto

Dit was er ook zo een waar ik nooit bij na heb gedacht. Ik vond het heel logisch dat groene pesto vegan is. Nou, think again. Er zit namelijk bijna altijd kaas is. Ik had geen idee! Maar nu gelukkig wel, dus kies ik voor het vegan alteranatief zoals de Costa Ligure Pesto Genovese bio (zie foto), die verkrijgbaar is bij onder andere de Albert Heijn. 

vegan-instinkers-roze-eten

5 Rood gekleurd eten

Dit is wellicht een wat vage categorie, maar rood gekleurd eten zoals: roze koeken, roze muisjes, gestampte muisjes, fristi, ijsjes, dranken en sauzen, wordt rood gekleurd door Karmijn (E120). Karmijn wordt gemaakt van de cochenilleluis die leeft op cactussen. De zwangere vrouwtjesluizen worden levend vermalen, met de rode kleur voor ons eten en cosmetica als resultaat. 

Vegan instinkers in cosmetica

Dit soort instinkers kom je niet alleen tegen bij eten. Als beginnende vegan val je van de ene verbazing in de andere, want ook in cosmetica vind je veel dierlijke ingrediënten terug, die je waarschijnlijk niet ziet aankomen. Ik schreef een artikel over 19 dierlijke ingrediënten die je tegen kunt komen in cosmetica.

Als (beginnende) vegan ook je make-up en verzorginsproducten veganizen? Dat kan! Neem een kijkje in de BE VEGAN shop die vol staat met vegan, natuurlijk en dierproefvrije cosmetica. Beter voor je huid Beter voor het milieu Beter voor de dieren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS e-book

>> dierlijke ingrediënten verstopt in cosmetica

Laat je mailadres achter en ontvang het gratis e-book direct in je mailbox!